2023-05-01 544 瀏覽
以前喺灣仔返工,好食嘅泰國嘢其實唔多,跟朋友嚟到呢間樓上舖,估唔到平日夜晚坐坐下都滿座,食第一啖就明解。醉酒佬辣炒豬肉碎肥粉可以話係呢度嘅名物,有鑊氣得黎完全唔油膩,其實淨係個肥粉已經足以令我嚟多次,非常透薄煙靭,調味好香口惹味,仲有好多豆角同雜菜,就算係怕肥嘅女仔都好啱口味。小食拼盤係少數令我覺得出色嘅拼盤,每樣小食都獨當一面值得單點。 魚餅、蝦餅、春卷同肉丸全部熱辣辣新鮮炸起,重點係感覺到用料唔頹,簡簡單單嘅粉絲春卷都好好味。 第一次試肉丸生菜包,肉丸炸得好透好酥脆,甜辣醬以外仲有個蜜糖汁,感覺到廚師嘅誠意。大頭蝦冬蔭公意想不到最有驚喜嘅係個蝦,從來未食過大頭蝦係咁爆膏,有食緊奄仔蟹嗰種感動,蝦肉都好彈牙,三大隻蝦已經值回票價。 冬陰功好重椰漿味,夠晒酸辣,但真係完全冇就香港人口味,食開九龍城lv真係必須叫少辣。