2018-09-18 42 瀏覽
出開尖沙咀行街,今晚好想食拉麵,搵一搵發現附近有一間!仲要有松露味嘅湯底,咁特別無理由唔去試。入到去有分bar枱同普通座位,感覺溫馨,日式味濃。我地每人叫左一碗白牛拉麵,白牛即係湯底加入白松露,我地都咗要濃味。此外仲有另一款極牛拉麵。等一陣碗麵終於到啦,呢碗係男友人嘅,紅噹噹嘅係和牛刺身,每碗得一塊,非常矜貴,不過勝在幾大塊,佢加多50蚊就有多一塊。塊牛肉好味到唔捨得食,入口即溶,非常滿足!根據餐廳介紹,和牛係來自熊本縣嘅稀有頂級品種-和黃,麵質我地揀普通,係真空雞卵麵,入口好彈牙,軟硬適中!我呢碗係火炙牛肉,因為燒過,所以好香口,油香四射。配菜之一嘅溏心蛋,蛋黃處於流質狀態,好正!而成碗麵嘅重點就係湯底,好少可有牛骨湯,飲落牛氣十足,口味濃郁細膩,配合白松露嘅香氣,意想不到可以咁夾!食完麵我地仲要飲清光先走。

入到去有分bar枱同普通座位,感覺溫馨,日式味濃。

白牛拉麵-牛肉刺身

白牛拉麵-火炙牛肉