2022-07-12
係已經回訪咗無數次嘅驚安燒肉,近排又食咗一次順便出個post吹奏下🤫。價錢扺之外,所有肉都好新鮮份量又多,最重要係店內通風做得好好,燒咗成晚肉,啲衫褲同頭髮都唔會點索油煙味,櫈枱又唔會油淋淋,好乾淨,同類燒肉嚟講,呢間一定係性價比最高,而且會間唔中就想食一次🥳。坐低冇耐已經擺低咗佢哋嘅自製醬汁,一共三格,有青檸同蒜末,甜甜地嘅燒肉汁,同加咗辣椒碎嘅醬汁,唔食得辣嘅我覺得一啲都唔辣😂,至於個燒肉汁,同之前幾次嚟對比,好似淡咗啲🥹。✏️五目九宮格盛合 $328 🍎9/10第一次嚟嗌哩個就冇錯,有齊九款唔同嘅部位,每款三塊左右,牛占多數,仲有雞同豬各一格可以淺嘗。可以先食新鮮手切冇醃過嘅A4和牛腩、Prime牛小排、A4後腰脊肉等,由淺入深,再試比較濃味嘅壺漬牛肋肉、味噌五花腩,再以清新嘅柚子雞肉收肉收結。所有牛肉嘅油脂都好豐滿,入口完全冇雪藏味,非常新鮮,不過個人最鍾意都係嗰一千零一格嘅五花腩,入口飽滿焦香多汁,再慢慢係舌頭上化開😭,每次食呢個都會有種驚嘆嘅感覺,會同朋友不約而同講出:明明係主打牛點解個豬最好食嘅😂,不過牛都係美味以上嫁啦,全部都好滿意!✏️和牛九宮格盛合 $588 🍎8.5/
和牛九宮盛盒
✏️五目九宮格盛合 $328 🍎9/10
✏️和牛九宮格盛合 $588 🍎8.5/10
價格雖然貴啲,不過全部都係A4-A5和牛,啱曬有選擇困難症嘅人。中間嘅友三角內腿肉油脂豐腴濃郁,真係入口即溶😭。其他部位嘅肉味好出,恰到好處嘅油脂唔會太膩口,而且幾乎無筋膜,所以肉質鮮嫩多汁,兩三個人Share啱曬!
✏️厚切牛舌芯 $78 🍎8.5/10
✏️特大薄切牛舌 $68 🍎8/10
薄切牛舌食落爽口,份量又多不過冇咩牛味,厚切牛舌入口鮮脆,細咬之下肉質軟淋多汁,鹽燒之後再加檸檬汁,清新唔油膩🥹,好食🥹。
✏️黑松露牛油果沙律 $48 🍎9/10
哩到嘅前菜小食全部都好抵食🥹,個沙律完全做普通cafe索價百幾蚊嘅味道,黑醋沙律本身好清爽,牛油果份量多,啱曬燒完肉想食下菜嘅人🥹。
✏️紫菜月見飯 $28 🍎10/10
哩個飯真係必嗌😍,紫菜超多,撈埋個蛋同醬油真係會食到停唔到口,蛋汁唔腥又唔漏。
✏️明太子月見飯 $36 🍎7/10
原本以為明太子味會偏鹹香,更加上癮,但因為調味較淡,反而冇紫菜月見飯咁香口🤔。
✏️炸芝士年糕 $30 🍎10/10
炸年糕應該間間來貨都差唔多,但因為連埋煉奶一齊,點完再食成件事昇華咗🥹,簡單的美味🥹。
整體嚟講就係抵食又好食🥹,之前午市仲會做7折,晚市又有啤酒買一送一,啱曬多人聚餐,不過記住提早whatsapp book位,夜晚walk-in嘅話一般都會冇枱or等比較耐🤫,基本上所有朋友食完都會encore,未食過嘅建議快去trytry🫡。