2022-07-25 443 瀏覽
今日去染頭髮,整完就已經係下午茶時間。咁我就同老公講,不如今日唔食午飯,直接去hightea。之前聽朋友講過話尖沙咀有間餐廳唔錯,係打卡之選,所以就同老公去睇睇。呢間餐廳分室外同室內,室內環境就比較classic,紅磚牆木枱西式梳化,走工業風。室外真係好靚,花花牆,色彩鮮艷,陽光又好,打卡影相一流。但今日太熱喇,我都係鐘意坐返涼浸浸嘅室內。呢個tea time menu都係用左粉紅色做底色,真係夠晒少女心。黎到見到個三層鳥籠有好多嘢食,好豐富,真係勁開心。最頂層係甜點,中層係鹹點,仲有個擺盤係乾冰,擺盤靚,效果唔錯,底果層係炸物。最佳食法由下至上,最後就係甜品。底層馬蘇里拉絲芝士棒:一口咬落去勁香芝士味,芝士迷啱晒。芝士焗青口:仲係熱,大隻喎,又係好香焗嘅芝士味。炸魷魚鬚及雞塊:好香口,夠味,點埋蛋黃醬好味D。沙律菜:新鮮乾淨,食左咁多炸嘢,食返沙律好似無咁熱氣。中層鯷魚黑魚籽煙三文魚他他:黑魚籽咬落去卜卜聲,鯷魚煙三文魚加埋菜混埋一齊做他他,味道幾好。血腥瑪莉雞尾酒蝦:蝦係中型size,配呢個醬汁幾夾,酸酸地。巴馬火腿芝士酥餅:巴馬火腿鹹鹹香香,底層芝士味濃,酥餅入口脆,呢個配搭都幾

底層
馬蘇里拉絲芝士棒:一口咬落去勁香芝士味,芝士迷啱晒。
芝士焗青口:仲係熱,大隻喎,又係好香焗嘅芝士味。
炸魷魚鬚及雞塊:好香口,夠味,點埋蛋黃醬好味D。
沙律菜:新鮮乾淨,食左咁多炸嘢,食返沙律好似無咁熱氣。

中層
巴馬火腿芝士酥餅:巴馬火腿鹹鹹香香,底層芝士味濃,酥餅入口脆,呢個配搭都幾好。
窩夫:正常味道。

頂層
馬卡龍:檸檬味,唔太甜,夠清新。
檸檬芝士蛋糕:好香檸檬味,唔太甜又清新,好味。
白桃慕士蛋糕:慕士入口軟滑,中間有白桃,甜甜地。
布朗尼蛋糕:朱古力味濃,又唔算太甜。
法國燉蛋:唔太甜,配埋士多啤梨同藍莓酸酸地,中和返味覺。
醬汁:餐牌上有三個醬汁,其中一個係蛋黃醬。另外兩個醬汁變左兩個柚子雪榚。比起醬汁,我更加鐘意雪榚。
飲品
Mocha:夠冰凍,老公話朱古力味夠濃又夠甜,加埋cream溶左就夠滑,好飲。
Cappuccino:淡淡咖啡味,奶多泡泡多,少少甜,又係夠凍,咁熱天氣飲,啱晒。
2022-07-23
下午茶