2018-11-23 1419 瀏覽
老婆星期六朝要出佐敦辦點事,而我又要到中港城拎跑手包,所以,是日就乘機出嚟佐敦食晏。事前晌網上搜尋過,既然喺星期六,又唔使趕,故此就搵間唔會太嘈,可以悠閒進餐嘅餐廳,當然,食物要有番吓水準架啦。綜合幾方面要求,加埋我哋都就腳,就搵到「Chelsea Garden &Restaurant」。餐廳名用上「花園」一詞,預期到環境喺走田園風。的確,由店名、餐枱墊、牆上嘅植物裝飾、餐枱上嘅小盆栽,都洋溢出一份田園氣息。加上一室潔白,灰白雲石餐枱,兩邊窗又採光十足(喺欠缺啲陽光),令人感覺舒適醒神。另一邊喺吧枱,更放咗幾張高腳櫈,大抵因為午市應該無咩客嚟淺酌,所以,侍應都索性將餐具呀、調料呀、枱墊紙呀……等等暫放上去,方便取用。外面仲有個露台小花園,可遠觀到「戲曲中心」,又擺放咗好多植物,感覺唔錯,不過,就未有設置露天位。其實,今日涼涼哋,又唔太曬,都幾適合坐出面,可是,樓下就喺繁忙嘅柯士甸道,日頭會覺得有少少嘈雜。順帶一提,除免費wifi之外,仲有免費手機充電,當然,依家嘅手機電非常耐用,不少高用量嘅人亦會自備「尿袋」,但總有時候喺有突發嘅。午市主要供應3道菜嘅套餐,包餐湯、沙律及主菜,視乎所揀
Restaurant」。
午市主要供應3道菜嘅套餐,包餐湯、沙律及主菜,視乎所揀嘅主菜嚟定價,由$88-$248,豐儉由人。而加$28可以配餐飲或是日甜品,若加$38就可以兩者兼得
可能位女侍應見我乜都影一餐,所以,就俾埋個散點餐牌我睇睇,仲推介吓當中嘅特色菜。一大張過印晒所有菜式,包括前菜、湯品、小食及主菜,每個類別都唔多,屬貴精不貴多類型。餐牌設計簡約,加少少彩繪插圖,望落去有份小清新嘅感覺。
此外,原來佢哋都有賣凍海鮮,以不同海鮮種類組合出4款海鮮拼盤,定價為$228、$248、$278、$398,睇落幾抵食吓。就以最平嘅$228為例,已經有6隻生蠔、4安士青口、兩隻馬刀貝、兩隻黃金螺、兩隻鮑魚
綠茶小圓包

講咗咁多,喺時間開飯喇!隨着餐湯,送嚟一小籃綠茶小圓包,無論外觀,抑或口感,都有啲似港式嘅細麥,包身軟熟而帶點點綠茶甘香,裡面仲混有小小提子乾,仲唔喺細麥嘅綠茶版!
甘筍湯

請留意,喺甘筍湯,唔喺甘筍忌廉湯,湯色鮮橙紅而自然,入口甘筍味突出,質感滑溜而仲帶有甘筍嘅微微粒,可以講喺柔滑中又有點粗糙感,難得喺無加薑汁元素,卻又唔會有甘筍嗰陣「青」味。事後再跟侍應確認過,喺完全無加入忌廉,所以,非常健康,老婆勁欣賞
吉列魷魚沙律

是日嘅廚師推介沙律喺酥炸吉列魷魚配沙律菜,雖然只喺簡單嘅兩樣食材,但都無迤做。啲魷魚炸得酥脆金香,一啲都唔油膩,柔韌有咬口,細節位喺以芥末沙律醬晌碟邊抹成一扇,既有裝飾之用,亦可以佐以魷魚;而沙律菜已淋上油醋,酸香鮮爽,更平衡番魷魚嘅熱氣感,自我感覺更良好。
香草烤焗原條金目鱸魚 $128

原條金目鱸魚睇落唔喺好大條,但烤得表皮焦香,配以薯菜、檸檬角,賣相清爽而吸引。
香草烤焗原條金目鱸魚
先試試鱸魚,鱸魚下面仲墊有一齊焗嘅檸檬片,再唧多少少檸汁落去,所以,入口魚肉有陣陣香草及檸檬清香,而且,肉質細緻嫩滑,好有魚鮮味,之但喺魚皮已經被醬汁浸透,並未有預期嘅「脆卜卜」
。伴菜就唔喺用薯蓉,取而代之喺原個新薯,口感截然不同,爽爽哋,帶少少鹹香。
燴紐西蘭羊後膝伴香草薯蓉 $128

件後膝堅大件,成個大鎚咁,墊底喺香草薯蓉,仲伴有唔少車厘茄、西蘭花、椰菜花,非常夠份量。
燴紐西蘭羊後膝伴香草薯蓉
篤落啲羊膝,已感受到嗰份鬆化,真喺連刀都唔使用,輕易挑出羊肉,入口軟腍到不得了,羊羶味濃郁卻唔霸道,我老婆都話OK;啲時蔬固然清新好食,更喺處理過,唔會淡而無味,又無過腍,不過,薯蓉就做得更出色,好有薯香,質感好似食緊雪糕咁
。整道羊後膝,我哋兩個都認為無咩挑剔位。
提拉米蘇

賣相精簡,只喺伴以一小粒士多啤梨,再畫點朱古力線。無論芝士部份,抑或手指餅部份,都做得有水準,前者好輕柔軟滑,淡淡芝士香,後者則濕潤有咖啡味,只喺個人覺得欠酒香。但我發覺依家唔少餐廳,都做無酒精版嘅提拉米蘇,以便小朋友都食到,不過,我就覺得唔夠傳神啫。
鮮奶咖啡

餐飲揀鮮奶咖啡、意大利泡沫咖啡之類,都唔使額外再補錢。雖然唔喺咖啡店,但杯鮮奶咖啡都算有心機做,至少唔喺咖啡機嘅出品,當然,撞奶泡嘅手勢明顯睇到未到家,不過,單講味道都唔算差,順滑而醇香,窩心喺伴多一小件果仁曲奇,亦為杯咖啡拉番少少分
鮮奶咖啡
雖然只喺簡單嘅午餐,但已食得出廚師做菜嘅心機,用料不賴之餘,亦有好嘅食材配搭。環境清靜、舒服,侍應嘅服務亦好到位,尤其位女侍應,幾醒目,故此,好值得推介俾朋友嚟試