2024-05-03
一段時間無光顧了,十分想念佢地嘅蝦多士,所以前嚟再回味。入座後見佢地出咗Emperor Tasting Menu,同朋友都決定要試試佢,有好多款食物仲包含咗佢地嘅招牌菜。Chefs Platter套餐中我最期待嘅蝦多士就係拼盤嘅其中一款。芝麻蝦多士有原隻蝦肉係面,多士上更有一層蝦膠,口感結合了彈牙與香脆,加埋芝麻嘅香氣真係讓人回味無窮。仲有酸甜嘅陳醋蜜汁排骨,肉偏緊實味道好入味。脆皮素春卷炸到金黃色,雖然內餡都係蔬菜但都唔會清淡。湖區海鮮羹每一啖都有滿滿嘅料,蝦肉同帶子肉都保持到鮮味,豆腐粒好滑,仲有紅蘿蔔同其他蔬菜等脆度增加口感。海鮮當然要配白酒,我點了一杯Riesling,葡萄味幾出同時甜度好適合女仔飲呢!朋友就鍾意紅酒就點咗杯Pinot Noir。蒜蓉粉絲蒸扇貝上枱時店員會幫忙分比我哋,同時將重點精華充滿鮮味嘅汁𢳂返去扇貝上面。扇貝好厚肉有口感,好巨型嘅size,蒜蓉粉絲好夠味。棒棒吉列蝦掛包套餐澱粉質量都幾多,啱晒我依啲澱粉質控。刈包好軟熟,吉列蝦餅係中間,炸過所以十分熱燙,食落脆口又唔會好油,中間仲夾咗啲沙律菜同唧上了千島醬,整體十分配合。楓樹蜜橙香燒春雞一奉上就已經香氣撲鼻
Chefs Platter
湖區海鮮羹
蒜蓉粉絲蒸扇貝
棒棒吉列蝦掛包
套餐澱粉質量都幾多,啱晒我依啲澱粉質控。
楓樹蜜橙香燒春雞
一奉上就已經香氣撲鼻,半隻春雞份量十足,雞肉嫩滑多汁,帶淡淡橙香及香料味。伴以英式煙肉粟米粒炒蛋飯十分飽肚,炒飯粒粒分明乾身幾香口,唯獨粟米粒有啲乾。朋友點嘅係乾燒薑汁鱈魚,我試了一口都覺得唔錯,肉質細嫩。
最後仲有每人一款Chef's Dessert,有芝士蛋糕同埋檸檬撻,前者軟滑香濃,後者酸甜平衡,係完美的結尾。
$680一位可以嚐到咁多款美食,二人捧住個肚走,真讓人滿足!