2017-09-06 8161 瀏覽
曾到德國食過正宗的德國菜後,一直返香港都念念不忘!係香港真係唔易揾到真•德國味。今次黎到一位德國朋友介紹,位置位於尖東站附近的德國餐廳!餐廳大部分用了德國式的長枱長櫈,再配埋天花板的彩帶,就已經想貨到一大班德國人歡天喜地飲啤酒。坐低先叫杯飲品,邊飲邊等朋友。叫左一杯凍咖啡及一杯Mojito。咖啡好有咖啡香,Mojito非常清新,係夏日必選酒精飲品!等齊人先黎個沙律先!蔬菜好Fresh好脆口,加上脆卜卜的麵包粒及自己後落的沙律醬或醋汁,好開胃!食德國菜,一定要食腸仔拼盤!呢個係「迷你德國腸拼盤伴酸菜及燒薯」,呢個拼盤話細唔細,話大唔大,有三款香腸、每款兩條,再加d開胃酸菜同脆面的薯仔,好滿足!戲肉到了!係脆皮燒豬手!職員拎黎到温馨一問要幫我地切開,二問不説就YES了 (自己切真係好麻煩)。豬手的皮非常脆,完全無un的感覺!肉質非常嫩口,再配上酸菜同芥辣,真係非常好味!切開後食完咸點就當然要食甜啦!德國菜必食的一定係黑森林蛋糕!蛋糕非常大件,記住要share黎食。蛋糕每一層都有不同的味道同口感,有超濃朱古力Moose,有Cream,有超軟熟朱古力蛋糕...... 打緊Blog的我都流緊口水

切開後

食完咸點就當然要食甜啦!德國菜必食的一定係黑森林蛋糕!蛋糕非常大件,記住要share黎食。蛋糕每一層都有不同的味道同口感,有超濃朱古力Moose,有Cream,有超軟熟朱古力蛋糕...... 打緊Blog的我都流緊口水(抹返先)

一個甜品唔會夠頂我的內心對甜品的激情,所以叫多左個德國蘋果卷!呢個蘋果卷比我係德國食的,仲有一段距離...... 酥皮好易散,仲冧左少少。想初嘗蘋果卷可以一試,不過追求高質的甜品,你可以食返黑森林蛋糕。

• 德國豬手