2023-02-21
♧ 微辣大排檔雖然自己唔係微辣fans,但係都睇咗微辣大排檔好一段時間,亦都知道佢哋喺沙田新城市廣場開咗第一間嘅微辣大排檔實體店,一直都好想搵機會試吓,今日終於趁放工得閒過咗嚟試吓佢哋嘅小菜🤩♥︎咪走雞($249)叫咗呢款原味嘅咪走雞,兩個人食其實有啲太多,但係一場嚟到又冇理由唔試吓呢款招牌菜式!果然係冇令到我哋失望,首先係上菜嘅時候用咗一個好可愛嘅雞陶瓷煲,一見到即刻好感度大增,之後仲會有專人幫隻雞點火,火光熊熊啱晒打卡!重點係啲雞嘅口感好腍啤啤,幾乎唔使用力都可以起到啲肉出嚟,而且仲有少少入口即溶嘅感覺!♥︎椒絲腐乳通菜($99)通菜本身炒得好香,腐乳亦都好入味♥︎發記大香腸($79)上菜嘅時候真係估唔到原來呢條香腸係吊起咁上,認真棧鬼!本身以為香腸冇乜特別,但係大大條嘅香腸點埋啲醬食都幾惹味♥︎懷舊蟹膏蝦多士($129)呢個蝦多士本身炸得好香脆,亦都唔會食得出好重嘅油益味,上面嘅蝦肉同個多士完美融入。最出色嘅就係啲蟹膏,令到成個多士嘅感覺昇華左!@manner_daipaidong 💰人均消費$300
♥︎咪走雞($249)
♥︎椒絲腐乳通菜($99)
通菜本身炒得好香,腐乳亦都好入味
♥︎發記大香腸($79)
♥︎懷舊蟹膏蝦多士($129)
@manner_daipaidong
💰人均消費$300