2018-03-24
尋晚接男朋友收工 之後去元朗行下 行到肚餓就去搵野食 好想食日本野 行行下見到金田家 男朋友成日話好掛住日本既拉麵 見到金田家既拉麵幾正 就決定入去試下😋入到去見到裝修都好日式 同之前去日本既拉麵店好似 有種置身係日本既錯覺呀枱面有檸檬水可以自己倒 清清地幾好金田家點餐係一人寫一張落單紙既選完要咩麵 仲有得選麵既軟度同蔥既份量另外侍應態度好好 好有禮貌 飲品都有幾種選擇我同男朋友都點左杯可爾必思 $20甜甜地好好飲 配拉麵一流我地叫左一份小食 芝士年糕 $38外脆內軟 芝士好軟流出黎 超好食男朋友點左 激辛拉麵 $93湯底真係幾辣 男朋友無辣不歡 佢話好正 辣湯融入到麵條 鐘意食辣既朋友仔一定要試試 大食既男朋友點左三份追加 溏心蛋$14溏心蛋我地選擇放係麵上 隻蛋沾左辣湯底好好味 入面既蛋入口即瀜 腩肉叉燒 $20黑豚叉燒$33兩種叉燒各有特色 腩肉叉燒軟厚身 味度甜而黑豚叉燒肉質較薄 一樣好食我點左黑豚拉麵 $98我仲追加左紫菜 跟埋麵上好鐘意個湯底 好濃既豚肉味 忍唔住狂飲湯麵質我選擇左軟 果然又軟又入味食完之後同男朋友都好滿意 覺得金田家既拉麵湯底味道好豐富 麵質亦都好好食 而
枱面有檸檬水可以自己倒 清清地幾好
我點左黑豚拉麵 $98
我仲追加左紫菜 跟埋麵上
好鐘意個湯底 好濃既豚肉味 忍唔住狂飲湯
麵質我選擇左軟 果然又軟又入味
食完之後同男朋友都好滿意 覺得金田家既拉麵湯底味道好豐富 麵質亦都好好食 而且每條麵條都有湯底既味😋 我同男朋友都決定下次要再試其他拉麵同其他小食!