在復活節前,我留意到 Openrice 的社交媒體 post,其中一個 post 介紹大坑一間新開的美式曲奇餅店 Cookie Vission,還要好人氣,總要大排長龍!那麼!我一於在 Easter staycation 抽時間幫襯先得嘞!復活節 Staycation 第二天,我走到大坑浣紗街 Cookie Vission 買人氣厚身曲奇!店內有少量位置讓食客堂食,一早,我已打算買回北角酒店慢慢食當下午茶吧!Menu我的目標美食是 Matcha 曲奇及蘋果批,可是, 受歡迎的 Matcha 抹茶曲奇已售罄!問店員要等幾耐?既然要等一個鐘的話, 只好另作他選吧!選擇了 Nutella Nutella $40外層香脆,內裡濕潤帶鬆軟!一個實在好甜膩,我都食唔哂!甜美的 Nutella 榛子醬及朱古力醬,很甜!Apple Pie $50蘋果批表面酥脆,底部是曲奇餅質地,雙重口感!夾雜混合肉桂粉的蘋果粒,清新美味,令人回味!其實!價錢頗貴!

Menu

問店員要等幾耐?
既然要等一個鐘的話,
 只好另作他選吧!
選擇了 Nutella
Nutella $40
外層香脆,內裡濕潤帶鬆軟!
一個實在好甜膩,我都食唔哂!
甜美的 Nutella 榛子醬及朱古力醬,很甜!

Nutella
甜美的 Nutella 榛子醬及朱古力醬,很甜
Apple Pie $50
蘋果批表面酥脆,底部是曲奇餅質地,雙重口感!

夾雜混合肉桂粉的蘋果粒,清新美味,令人回味!

Apple Pie
其實!價錢頗貴!

2021-04-05
Apple Pie