今日同女友去左觀塘行街,於是上網搵下有乜餐廳啱同佢食,見到有間叫「登堂」嘅餐廳排名好高喎,環境又好似唔錯,就去試下。由於星期六晚上七點係高峰時間,我哋無訂到枱,又唔想等位,所以吧枱都照殺啦!不過佢呢到嘅吧枱真係唔太好坐,飲杯野就OK,但食晚飯就有點辛苦,因為張櫈太高,椅背又得果啲啲。我地叫咗避風塘炸軟殼蟹,呢個小食非常唔錯喎,有驚喜,份量好多,蟹又好大隻,一人一隻,點埋沙律醬同避風塘粒食好正。可惜食物味道一樣不如一樣,我地叫咗半份BBQ豬肋骨配薯條,呢個味道只屬正正常常啦。啲肉同啲骨好痴身,而且好似斜切得好奇怪,令到我地切得好麻煩。配菜嘅酸椰菜好苦...。薯條就幾好。最後,大佬出場了,依個我要專登搵返個菜名出黎,因為唔想大家中伏。佢係我有身以來食過最難食的意大利飯。由於係我發辦,我女友嬲咗我,話我Bad Taste,千揀萬揀揀碟咁難食嘅...。依碟就係乾蕃茄香辣上湯龍躉意大利飯($198),味道酸酸苦苦,仲好鬼辣,而且一啲鹹味都無,奇怪到爆,唔通聲稱唔落味精就等如無鹹味嗎?而且飯入面落咗成條份量咁多嘅玉子豆腐同絲瓜去煮,完全唔夾呢。加上佢嘅意大利飯好難食,好硬,完全似生米未煮熟,我知正

最後,大佬出場了,依個我要專登搵返個菜名出黎,因為唔想大家中伏。佢係我有身以來食過最難食的意大利飯。由於係我發辦,我女友嬲咗我,話我Bad Taste,千揀萬揀揀碟咁難食嘅...。依碟就係乾蕃茄香辣上湯龍躉意大利飯($198),味道酸酸苦苦,仲好鬼辣,而且一啲鹹味都無,奇怪到爆,唔通聲稱唔落味精就等如無鹹味嗎?而且飯入面落咗成條份量咁多嘅玉子豆腐同絲瓜去煮,完全唔夾呢。加上佢嘅意大利飯好難食,好硬,完全似生米未煮熟,我知正宗嘅意大利飯粒同一般白飯唔同,但佢呢個絕對唔係正宗果種。而魚肉亦唔見得好食,仲要有骨。我女友食咗一啖就嬲左,而唔想浪費食物嘅我都不得不放棄,只能夠食咗一半。店員有問我地係咪唔岩食,我唔識講,只係話太重口味。唉,食餐飯都激嬲女友,又難食,又食唔飽(因為個飯),所以不得不負皮了😭。