2010-07-07
今天天氣十分好~帶著老婆和老母~老婆正是大緊肚~幾個去沙田醫肚!說時慢那時快~我已經離開了沙田有3年了~沙田變成點!我都唔係好記得嚕!聽聞傳說中新城市地下開左間新既越南菜!本人平時就最鍾意食越南菜架啦!真係開著我果飯.......不過之前都聽到d人話呢間餐廳又咩害群之馬~咩不可一不可再~我就只會相信自己純潔的心靈~別人講什麼都是假的!!!所以就決定去尋求真相~順便重拾當年在沙田的美好回憶!!!!一到門口~就咁睇~竟然可以俾到我一種係企理~整齊~乾淨既感覺!!!!!@@一入到去~個知知客好有禮貌咁講~歡迎光臨!個知客笑起上黎真係好似陽光咁燦爛!!一坐低~侍應生俾茶~知我老婆大肚就俾滾水~醒!我就點了一份生牛肉河粉~~一個拚盆!媽媽就點了一份咖哩雞飯!可能佢鄉下係印度~所以特別鍾情於咖哩=.=我仲想點其他野~但老婆就話同我地share~~上菜時間也很快~可能是下午茶時間~~~~~~~~生牛河賣相好靚~食落去~河粉幼而爽滑~我就知呢隻粉一定係越南空運過黎既!!牛湯清而鮮甜!好香!拚盆裡~有香茅雞亦~春卷~鮮蝦豬肉米紙卷~扎肉~法包2片~還有些酸菜~~~咁既野!!!份量岩岩好~雞亦香脆得黎而不
真係開著我果飯.......
不過之前都聽到d人話呢間餐廳又咩害群之馬~咩不可一不可再~
順便重拾當年在沙田的美好回憶!!!!
一坐低~侍應生俾茶~知我老婆大肚就俾滾水~醒!
可能佢鄉下係印度~所以特別鍾情於咖哩=.=
我仲想點其他野~但老婆就話同我地share~~
上菜時間也很快~可能是下午茶時間~~~~~~~~
還有些酸菜~~~咁既野!!!
份量岩岩好~雞亦香脆得黎而不油~春卷鬆化得黎而不膩~
鮮蝦豬肉米紙卷清得黎而不淡!我就最鍾意將塊扎肉擺喺塊法包上面,
再搽埋沙律醬一齊食~人生一大享受!!!!阿媽就話d咖哩甜甜地~唔係好辣!!
我就即刻解釋俾佢聽~憑我咁多年從事飲食業既經驗話俾佢聽!
越南咖哩唔同你鄉下d印度咖哩~越南咖哩既主要賣點唔係辣!而係香~~~
香而略甜~略甜略辣~層次分明!!!埋單連茶芥加一都係hk$200~~~抵......
埋單位侍應非常之有禮貌!!樣貌唔係好記得!!!
淨係知佢有執金紅色的頭髮零零舍舍遮住左隻右眼!!
臨走前諗住有一個完美的ending啦!!!!誰不知經過那2個男侍應身邊~
一個平頭而有紅紅地既色!一個高瘦而帶眼鏡的~~~發味中........
竟然毫無表情~連最基本既多謝晒~拜拜都無句!!!實在太過美中不足啦!!!
不過算啦!!!我都係好滿心滿足咁樣離開!!拖著老婆帶著老母開開心心咁回家去了........