2016-03-02 141 瀏覽
係今日之前我對墨西哥菜嘅認識就只有TACO & NACHOS,之前同朋友傾談開佢最近試過嘅一間新開墨西哥餐廳,佢極力推介要帶我去嘗試一D我從未食過嘅野。餐廳位置都好方便,位於灣仔修頓球場對面近電車路嘅大王東街地舖,裝修以簡約為主,內裡有好多墨西哥本土裝飾佈置。入內坐低先睇下MENU有咩好介紹,MENU嘅風格簡單易明,圖文並茂,絕對適合對墨西哥菜認識唔多嘅我,加上侍應細心嘅協助,好快就點好哂一堆SIGNATURE DISH。開餐前先點一杯特色COCKTAIL,JARRITO,主要BASE係TEQULIA再加上洛神花茶,杯邊再沾滿粗鹽,鹹鹹酸酸都幾開胃,可能建議唔用飲筒上效果會更佳。先上幾個小食冷盤,Oaxaca Cheese Fundido w Homemade Chorizo,一道墨西哥地道小食,會用墨西哥Oaxaca cheese及自家秘制墨西哥辣肉腸,呢一種芝士口感比較幼滑,味道帶有少許牛油香味及鹹鮮味。辣肉腸有少許微辣,質感似辣肉碎多D。用火熱嘅鐵板上,可以KEEP住芝士無咁快凝結,做到拉絲嘅效果,再配上CORN CHIPS一齊食。Snapper Ceviche with Avo
Snapper Ceviche with Avocado,用上刺身級別紅鯛魚切粒再加上蕃茄,牛油果,青檸汁和芫茜醃制,呢味菜式令我想起幾年前去斐濟旅行,當地島民好鍾意用嚟宴客嘅RAW FISH,味道同口感有8成相似,唯一唔同係島民加多咗椰汁,青檸汁和芫茜絕對起到提鮮嘅作用,呢味菜式係香港真係比較少見,絕對值得一試。
Whole Chargrilled Chicken,墨西哥烤雞用上正宗墨西哥香料achiote,先醃後焗,肉質嫩滑,配上一個自家製番茄青檸汁,食落微辣帶酸,感少油膩感覺。
Char-Grilled Cactus,呢一味係我最期待既菜式,真係唔知仙人掌係食得嘅,侍應話係用新鮮墨西哥空運6-12個月大的食用仙人掌,食落第一個感覺似毛茄,咬落滑潺潺但係外皮好爽,味道似食生青椒,唧咗檸檬汁後味道更佳,覺得一試無妨,味道其實唔差。

今晚食得太飽,下次再試甜品啦,經過今晚對墨西哥菜大大改觀,有機會想嚟試吓LUNCH SET!
2016-02-26