民意食胃仙
從心底感受到廚師熱情及誠意~
民意食胃仙
2017-08-15
關注
系中環蘇豪區又發現新大陸了😜😜便是位於荷里活道既一間樓上法國菜。位置就脚,唔難揾,很方便。

場內環境簡單而清幽,有個大酒櫃,存有多款紅,白餐酒以供觀賞及飲用,添加了酒莊的氣氛。

另一邊,還能目視廚師烹調食物時的魔力,作餐前小品😝好啦,去片今晚的餐牌,餓壞寶寶了。

餐包有麥包及半溶牛油,軟滑既牛油加上 煙韌嘅麥包,口感上兩極的衝擊卻份外既夾。

前菜系煙鴨胸蕃茄沙律配黑醋。鴨胸味感濃郁,很有我國金華火腿的甘香及香滑時油份,絕對唔系一般貨色。蕃茄清爽不澀味,再配上黑醋誘人的獨特味道,感覺猶如吉卜賽女巫湯,絕對係一個magic.

再黎就系廚師推介既白酒香草忌廉煮藍青口。 白汁濃香中帶有香草獨有的香味,口感極緻。藍青口選用了較細嫩的貨種,圓潤而飽滿,肉質清甜,鮮味十足。滑,純,香,三位一體,絕對從心底感受到廚師那份熱情及誠意。

到主菜系忌廉薯溶伴牛柳。牛肉方面,師傳選用了横隔膜肉,貪其牛肉味濃,肉質有咬勁但唔會過於煙韌,再配上自己調制的忌廉薯溶,絕對能謀殺了我的舌頭。雖則唔太喜歡食牛,但身體卻誠實地告訴我,真的好好味😂😂

登登登。。。終於到海中霸王。。。。 法式蒸焗龍躉海鮮湯。除了主角 龍躉扒外。師傳還選配搭新鮮有機芥蘭苗&薯仔及花甲去蒸,令湯底更鮮甜,又帶有絲絲粉粉的口感。令味覺上能有更多層次感。雖然經過兩重嘅烹調處理, 但一啲都唔影響肉質,依然口感嫩滑 鮮甜。 魚皮位煙煙韌韌充滿了焗嘅惹味,同時Q彈同充滿咬勁,魚肉既鮮嫩與魚皮既膠質感。就似牛乳與魚膠質既衝撞,令味蕾達到極緻的衝擊,久久而不能平伏。。。

哩餐晚飯的確收獲不少,唯獨一點缺憾,餐枱有輕微搖晃,令我有點失望。但事無完事,人無完人,這點缺憾可能成為一種缺憾美🤗🤗🤗