2012-06-16
那天中午我和同事去孖沙茶餐廳食lunch。係第二次和這個同事去食,又係食lunch時間1:00。我上次去已經好想試個出名的叉蛋飯,但係上次同今次去都話叉燒賣晒。真係唔知道要幾早去先買到盒叉蛋飯。所以通常都係叫個D寫係牆上既“十年不變”餐牌食物。就係個D日日都煮,煮到瞇埋眼都識煮既十年不變味道。第一次去我就發現就算叫D普普通通既楊州炒飯、XX炒麵,佢都需要好耐好耐時間先出(個次都係外賣)。佢的確係一間細細間既茶餐廳,但係都唔係需要噉耐掛⋯⋯?今次去買外賣lunch,已經係無噉多人,餐廳都有幾個位坐,係繁忙,但係無企到出街排隊輪位。個同事叫鹹魚雞粒飯,我叫肉絲炒麵,兩樣都係茶餐廳既餐牌裡幾常見到既食物。5分鐘後,有人出來話飯已經得喇,但係個麵要耐D。好啦,經過上次既經驗我知道⋯⋯⋯⋯⋯⋯等左10分鐘,問去仲有幾耐。佢話,就快架啦!係要耐D架!等左15+分鐘,真係唔可以再等。我寶貴既1個鐘頭lunch時間已經無左4份1。我情願去第二到買飯食。埋去同佢講,我唔要個麵喇,比返個D錢我就得。(因為個飯已經準備好)之後個員工馬上去廚房睇一睇,再馬上返來同我講,真係就來得架喇!D麵得,係等D餸。噉我話
佢的確係一間細細間既茶餐廳,但係都唔係需要噉耐掛⋯⋯?
5分鐘後,有人出來話飯已經得喇,但係個麵要耐D。
好啦,經過上次既經驗我知道⋯⋯⋯⋯⋯⋯
等左10分鐘,問去仲有幾耐。佢話,就快架啦!係要耐D架!
噉我話,我已經等左15分鐘喇!
佢竟然大大聲噉話,15分鐘咪唔耐囉!有D人等30分鐘都有!
我從來未試過比人話我投訴佢慢,仲要係慢得合理個隻!我知有D出名既餐廳個D員工好串,基本上已經唔care,但係真係未試過係茶餐廳D食物出得噉慢,仲要比人話我投訴佢慢???茶餐廳唔係應該快既咩?
最重要係,係我等既唎段時間有好多遲過我落單既人都已經食緊野。我落單又唔係D超級難度高既菜式,點解要噉耐?仲同我講話個麵得但係D餸未得?唔通係即刻切肉絲,洗蔥洗芽菜???
我去到都唔係話期待有D乜野5星級服務,茶餐廳就係噉架啦,但係都唔會噉掛?無落單唔見單就話係噉耐架喇!
仲有,我兩次去都話賣晒叉燒。我就和同事講,不如買盒炒蛋飯,然後去燒味鋪買叉燒咪一樣!
之後我先知道佢地D叉燒係人地交來而唔係自己整,噉到底我為乜食佢碟飯呢?唔通係個3隻太陽蛋?
$25 為左3隻蛋,一碟飯???
算把啦,自己用$25買一盒蛋係屋企慢慢學煮太陽蛋仲好⋯⋯