來到銅鑼灣搵食, 好多時似隻盲頭烏蠅咁, 因為選擇太多而自己在這裡開餐又甚少, 除了這裡的”老麥”又或者”漢堡皇帝”, 實在少得連自己都唔信, 今次約少女A飲茶也諗到無乜頭緒之下, 諗到差不多超過十年前來過的這間東湖海鮮酒家, 當年只係食過晚飯, 今次約正餐 - 午餐時間12:30雖然這裡有下午茶時間, 但我們都係揀番正餐, 一入到去感覺同以前(十多年前)好似無乜變過, 我們被安排到另一邊的一個房內, 原木色的牆身,茶芥每位8蚊, 大$24.8/中$20.5/小$13.5/特$26.8/頂$31/廚$33/ 味$33見有定點数是否表示貨真價實, 童叟無欺? 大酒樓的標準? 無論怎樣, 食咗至算,點心給人的感覺係好一般 (以現在的標準來說):-蝦餃餡料有蝦有筍豬肉不多, 算是合格香蔥煎簿撐, 看得出落香蔥唔均勻味道尚可但賣相就麻麻奶黃飽唔太甜, 飽質地亦普通腸粉皮厚餡少犯一般毛病鳳爪蒸至剛剛好沒有太淋身, 底的汁液沒有太漿糊, 花生亦入味蒸鯪魚球, 呢個最最唔掂, 一入口感覺到陳皮味令個味道見苦, 都係頭一趟有d咁嘅口味, 鯪魚我懷疑都無乜, 反而那強而有力的彈牙口感應該是鮫魚肉的功力,
蒸鯪魚球, 呢個最最唔掂, 一入口感覺到陳皮味令個味道見苦, 都係頭一趟有d咁嘅口味, 鯪魚我懷疑都無乜, 反而那強而有力的彈牙口感應該是鮫魚肉的功力, 拋佢落枱面應該可以彈兩三下, 我同太座實在唔識欣賞!
太座重話第一啖咬下去時差點想吐出來新鮮出來的义燒餐飽, 細細個剛剛出爐好好味,
XO醬炒腸粉就算多銀芽, 炒得唔算太油, 調味亦OK,豬腳仔係少女A的至愛之一, 後尾我們在取炒腸粉那張熟食枱見到一碟於是乎攞番去大家品嚐一下, 一隻腳仔一開二有大細邊, 醃的入味似乎未夠, 爽脆的口感是有的, 但味道並不怎樣特出!這裡做熟食的枱面都算幾大, 以依家的酒樓來講算是有很多品種的了, 但奇怪的是竟然沒有煎釀三寶喎,
2013-06-16