2006-08-28 53 瀏覽
第一次去係因為想「趕尾班車」,試下呢度o既蒜蓉牛油雞翼,結果返轉頭幫襯幾次。蒜蓉牛油雞翼:香口好味。不過個人鍾意牛油味比蒜蓉重,始終唔及n年前的清亭。(回憶呢。非戰之罪。)椰青蟹:嘩,湯鮮甜冇得頂。以前飲阿媽o既椰子煲雞,已覺椰子煲湯好味,但原來椰青同蟹先係絕配。蟹雖然新鮮好肉,蟹羔又爆棚,但在湯同椰青肉的光輝下,只能淪為二線主角。春卷,粉卷及海卷:春卷係我返轉頭o既理由之一──因為好多時所謂越式春卷都用中式春卷皮,一咬又成口油,但係呢度無。後來試埋我平日唔食o既粉卷同海卷,嗯,我覺得粉卷好好味。醋點牛肉:一碟生牛肉連炸過蒜蓉,一窩醋湯,另附生菜。牛肉唔係肥牛,切得又薄,所以唔可以「淥」太耐。我自己覺得一般。最好味係另叫一碗乾檬粉自己放湯。咖喱牛腩煲:番茄底o既咖喱幾好味。送法包一流。炸軟殼蟹:想唔到咁大隻有肉,皮漿夠薄,鬆化得o黎又唔會成口油。香口但又冇話死鹹。油浸筍殼:皮炸得鬆化,肉鮮嫰,配埋豉油,好味。香茅燒雞:呢個尚算皮脆肉嫩咁啦。不過唔係好覺有香茅味。椰汁拉糕:暖暖的,軟軟的,一層一層,有椰汁香但唔係好甜。Ok啦。服務就ok啦。係阿姐做o野比較「o拿西」少少──例如佢好心同我

咖喱牛腩煲:番茄底o既咖喱幾好味。送法包一流。

油浸筍殼:皮炸得鬆化,肉鮮嫰,配埋豉油,好味。

香茅燒雞:呢個尚算皮脆肉嫩咁啦。不過唔係好覺有香茅味。

服務就ok啦。係阿姐做o野比較「o拿西」少少──例如佢好心同我地清下枱,點知將隻湯勺同蟹殼放埋一齊之後,先記得隻湯勺仲有用,o拿o拿聲又放返佢落o黎枱面。次次都有d咁蝦碌o既o野,扣少少清潔分……