2017-11-27 89 瀏覽
相約朋友來飯聚, 一直都想試呢間, 已聞說過不設訂座同埋都好多人等位, 所以都預早左黎排隊拎飛時職員有提醒到, 用餐時間只限90分鐘, 我發覺近年呢個90分鐘已經成為香港餐廳既基本野, 有時一班人食飯真係唔係好接受到呢個時限, 亦係本人越黎越少出街食飯既原因之一為左節省時間, 職員預先比左餐牌我地睇, 同埋落埋ORDER等左幾個字就有位了, 因為已預先落單, 所以食物都好快送到黎叫左個雞翼拼薯角小食, 78蚊再加一有點小貴, 不過味道唔錯我點了一杯藍蝶花梳打, 顏色和味道也偏淡, 如果唔中意飲咁甜既, 可能會覺得OK我的主菜是炸軟殼蟹黑松露意粉, 呢個真心好食, 蟹炸得脆, 意粉亦很入味朋友們點的意粉都好好食甜品預先落單, 餐廳會向最後先上, 我地點左個玫瑰花WAFFLE好大份, 賣相好吸引, 食落係有淡淡的玫瑰味, WAFFLE 很鬆軟食物是有水準的, 服務都唔錯, 職員都好勤力換碟同收拾餐具 (因為想快D清枱吧!)唯獨是氣氛一般, 因為向度食飯實在太有壓迫感了, 可能限時既關係, 職員會提醒趕快落單食到一半, 職員亦會提醒甜品製作需時, 所有野上齊會即刻上甜品又睇到隔離枱未夠鐘,

朋友們點的意粉都好好食

又睇到隔離枱未夠鐘, 職員已經比定張單佢地埋, 雖然可以繼續坐足90 分鐘, 但成個用餐過程都比人感覺好趕時間
好明白向香港地做生意就係咁, 翻多幾張枱先頂得順D貴租
雖然名為CAFE, 但完全唔係RELAX 感覺, 氣氛有如茶餐廳: 落單快, 上菜快, 賣單快
只能說這裡不是我期望的STYLE
20 分鐘 (堂食)