同朋友來到銅鑼灣一帶,又到了晚飯時候,我地去揀左間靜靜地的日本餐廳,名為四季禪,名稱很特別呢!日本菜隨街可見。餐廳不同之處是向上發展,住窗邊位,感覺高高在上,可以望到半個維港景色,十分悠閒、平和,附合禪意,餐廳座位也有不少。我地看過餐牌,都認為日本2人套餐很豐富呢,總是對那個鹿兒島黑豚心癢癢的!!首先係前菜沙律,凍凍地,相當清新,味道很不錯呢!材料有點兒像炒雜菜,生菜爽口且水份充足,醬汁味道亦算吸引。車厘茄鮮甜爽口,一點腥味也沒有,作為前菜,很不錯日本近海鮮魚刺身三款(金木鯛,北寄貝,拖羅),三款刺身帶不同的風味。北寄貝新鮮、爽口,都算肥大肉厚,但味道很淡。金木鯛有著粉紅色的外皮,口切得較薄,彈牙程度比深海池魚更甚,不用點上任何調味料,味道已經很出。拖羅夠鮮甜和肥美,魚油十足,滋味得很,最驚喜係佢一點也不腥,很合我口味,令人一試難忘。 天婦羅盛合粉漿厚度不錯,但略嫌炸得油膩了一點。大蝦夠大份且爽口。舞茸亦都好唔錯,夠脆卜卜。味噌照燒鹿兒島黑豚呢個係main course戲肉啦!!估唔到有咁大份,味噌照燒汁調得剛剛好,一試難忘。黑豚啖啖肉,肉質嫩滑,一點也不鞋口,層次分明,是很難得呢!北

首先係前菜沙律,凍凍地,相當清新,味道很不錯呢!

北寄貝新鮮、爽口,都算肥大肉厚,但味道很淡。

天婦羅盛合

味噌照燒鹿兒島黑豚

北海道帆立貝配黑松露照燒汁

食落口仲好熱下,温度剛好,炒得不錯。北海道帆立貝半生熟,唔會咬到起絲,口質棒棒的,而黑松露香撲鼻而來,令菇菌生色了不少。
三款壽司,排列得十分整齊,視覺效果一流。

海膽超級夠鮮味,用材必定是上盛的。牡丹蝦的蝦味唔算重,但好厚肉,肉質肥美,沒有半分雪藏味或腥味,作為壽司,很不錯呢!左口魚邊精瑩通透,係左口魚最肥美的部份,油脂豐富,經過輕輕烤過,有入口即溶的感覺,高級餐廳常見,十分難得,沒有抗拒的理由吧!
大蜆湯自家製烏冬

一般食開的是烏冬,而呢間加左大蜆,與眾不同。大蜆肉粒粒十分飽滿和新鮮,一點也不霉。

烏冬爽口和滑身,怪不得即使食左咁多野,依然仲食得落添。另帶一提,自家製烏冬由日籍總廚親自製造。
是日甜品:雲呢拿雪糕配酒果子凍,酒果子凍酒味香濃且淳,很合我胃口。
芒果梳打味道正正常常,沒什麼特別之處。甜度適中,相信糖水份量恰如其分,都好夠氣下!