2007-08-13
行街不外乎是食完又食。轉過頭又到晚餐時間, 竟然提議去錦城? 轉死性乎? 兩個人去到錦城其實冇咩可以叫得到, 生牛肉, 泡菜炒豬肉, 再來一個牛肋骨湯, 加埋9碟前菜, 食唔曬係絕對唔出奇的。前菜整體而言幾對胃口, kimchi的酸多於辣, 如果可以辣多少少仲好, 還有我喜歡的榨菜片, 又有碟薯仔沙拉, 東西都算幾多下。牛肋骨湯先來, 牛肋骨肉是煮得老左少少, 可幸吮骨頭都已經夠好味! 這個湯加少少黑椒來喝, 是又香又清的選擇。生牛肉不嬲這裡都做得唔錯, 是日水準甚佳, 牛肉的鮮甜被那梨絲及蒜頭絲帶曬出來, 真的很正很正! 泡菜炒豬肉是我幾喜歡的一道菜, 這裡的五花腩炒得爽脆, 加埋kimchi及蔥段是可以撈到幾碗飯的! 錦城的"小炒"是幾有鑊氣同幾好食。論dining experience, 錦城未必是我最喜歡的, 可是不得不承認, 錦城的各種韓式食物水準都唔錯! 收費都不算過份, 暫時我吃過咁多家韓菜館而言, 錦城都算冧巴溫了。講開又講, 唔知大家有冇用生牛肉撈白飯吃過? 我試過, 是很好吃的!