2021-08-06 604 瀏覽
2021年8月6日,下午12點半左右,我前往餐廳自己打算堂食再幫屋企買外賣,當時是食飯時間,我都明白比較多人,我見有一張4人檯是唯一一張沒有人,於是坐下落單,冇幾耐有兩婆孫來到,有個女待應同我講要搭檯,我並沒有表示不滿或不願意,我當時見到前邊有一兩人座位,那邊女食客剛用餐完畢,於是我自己將自己的午膳搬過去,並示意兩婆孫讓位給他們,老實說,在現今疫情下,可唔駛搭檯都唔搭檯係人之常情,點知那女待應便離遠大聲對我講,一陣有人都要搭檯,語氣是沒有禮貌果種,我便和她理論,第一我沒有麻煩她搬野,第二剛有一批客人走左,有幾張檯沒有人坐,第三我見張二人檯個女食客用完餐就走我先搬過去,第四疫情下大家都唔想對陌生人食野,第五,個待應並非對所有客人都提示有人就要搭檯,好明顯係不滿我自己搬位。個女待應冇幾耐就好唔客氣叫我返屋企食,我聽到後很憤怒,即時問她是否要我即刻走,之後大家還你一句我一句。我找不到該公司客户投訴電話,所以係度投訴,尼間野待應態度差其實唔係第一次發生。