2008-04-22
跑馬地口禮頓道一連有三間日本菜,有次同朋友行過諗食邊間好,其中一個點名話唔食一壽司,而我又覺得鈴木嘅嘢食一般,所以最後扑鎚食依間。以壽司嚟講依間都做得不過不失,大路嘅款式都一應俱全,比較另類嘅例如秋刀魚、胺康魚肝、蝦仔等通常都麻麻地好食。朋友們鍾意食蟹腳柳同牛油果,而我個人就比較喜歡火炙系列。佢哋個蒸蛋都唔錯,魚生飯同其他小食就份量細咗啲,整體嚟講算平均。環境方面,其實裝修算唔錯,地方都算寛敞,但客人好似普遍比較喜歡坐order枱多過廻轉枱,可能因為師傅嘅態度比較散漫所致。唔知係咪附近多樹木,店內不時有小蟲低飛徘徊,依方面店方要努力改善下。其實各方面依間餐廳都算過得去,但生意就明顯比鄰近兩間對手差,我相信主因係服務方面。侍應嘅態度雖然唔算差,但就總係心不在焉,漏單追單等情況頗為常見,試過有一次同朋友幫襯叫佢哋俾杯熱水,三番四次提醒都係俾唔到我哋。而且侍應嘅訓練明顯不足,俾客人睇見個個好似心神恍惚會好影響店鋪嘅形象。依間壽司鋪開張初期送俾每個客人一個冲繩鎖匙扣,俾人嘅印象都唔錯,但要保持住服務質素先至可以令客人再嚟幫襯,依方面佢哋就要加把勁,否則強敵環伺好快就會俾人淘汰。