2011-05-04
一直聽佐敦返工既朋友講牛屋lunch 好正好抵食, 但一直未有特登搭車黎試. 就因為上星期同朋友o係九龍公園游完水行過就入去試. (註: 原來同一條街有2間, 近佐敦道 circle k 對面才是有質素的真牛屋!) lunch 時段很爆, set lunch $37 餐包, 紅湯, 黑椒汁煎牛扒跟飯, 凍朱古力 有感質素高, 比集團式經營扒房 好味多倍, 故星期日晚再與家人駕車光顧! 強烈推介給家人! 爸爸是個對据扒很講究的人, 任何新舊式扒房, 貴價石上燒, 平至茶餐廳据扒通通都試. 他說以牛屋各方面的用料都見用心, 尤其扒及什棻湯屬高質素, 而收這樣的價錢, 是現時香港 number 1 看得出 廚房, 水吧, 以至侍應都是有誠意的. 威靈頓牛柳 $178 - 酥皮包住塊牛柳. 鵝肝汁在底, 賣相吸引, 特別. 你會發現有鵝肝碎粒在汁內一口咬落就係 牛柳+酥皮+鵝肝的混合, 有少少唔捨得 swallow 的感覺... 好好味....!!黑椒西冷 - 1.5cm 厚, 5成, 扒邊煎到脆卜卜, 肉汁豐富. 扒邊帶有少許筋, 很有趙勁, VERY GOOD !黑椒牛柳 - 有 3-
黑椒牛柳 - 有 3-4CM 厚, 肉質幼嫩, 7成. 薯菜. 新鮮炸起的薯條很脆很夠熱!
簿切牛扒 - 對比以上咁有份量的扒, 呢個就比較遜息了一點. 但老板娘很好人, 把我的飯 upgrade 為 "炒飯" 哈哈!
紅酒 - 開了支西班牙 Flor Tempranillo $230. 幾 Full-body, 香濃果味, 混有微微橡木酒桶氣息, 佐扒一流, 重點推介
羅宋湯 - 驚喜,有牛腩在內 仲有大量什菜, 味道濃厚.
凍朱古力 - 水吧重手的朱古力粉, 很有份量, 我好喜歡 ^_^
老板娘Alice 風趣幽默又健談, 那天跟她談紅酒, 她更請我和哥哥2 杯新入的 Montgo Shiraz 紅酒! 配牛柳簡直無敵, 開心死我們了!
店員則是後生仔女, 做野快手又乾淨, GOOD!
下次我會再試仔們的 oyster + 白酒 & 開多支 Montgo Shiraz 紅酒, 因為真係非常有質素