2025-04-28 10 瀏覽
朋友在 炮台山 AIA Tower 工作,  放工後約了去食日本餐,  他訂了位於  ,  Omakase 專門店.  門面隱蔽.餐廳為我們安排的晚餐, Hikari Omakase $1,380-/p.   套餐包括前菜, 刺身, 壽司, 熟食, 季節湯, 甜品.  好豐富.這裡裝修以一貫日式木系風格,  L 型 大 Bar 檯, 客人直接對住師傅, 可以欣賞手藝及刀工, 更方便溝通. 服務員安排座位, 奉上綠茶及前菜.   前菜:   凍海螺,    螺肉肥美而爽口. 刺身開始, 時令生蠔:   來自長崎縣華漣, 曾奪    冠軍, 金黃色.   開殼即食,  可以品嚐海水自然鹹味, 生蠔肉厚豐滿, 比一般生蠔可口. 我們點了日本 Sake ,   服務員送上一盤用錫鑄製的十二生肖杯子,  大家各人自選喜好, 越乃雪椿特 A山田錦,  純米大吟釀, 純米大吟釀酒精濃度不太高, 大家開心碰碰杯.  用錫鑄製杯子可保持酒的冷度, 口感更圓滑.   沙甸魚磯邊卷:  師傅刀工手藝出色,  我們看得出神.做工很花巧,  香蔥配上沙甸魚好睇好食, 入口有層次.  鰹魚刺身:   口感比較紮實
朋友在 炮台山 AIA Tower 工作,  放工後約了去食日本餐,  他訂了位於  [曦],  Omakase 專門店.  門面隱蔽.
服務員安排座位, 奉上綠茶及前菜.
前菜:   凍海螺,    螺肉肥美而爽口.
刺身開始, 時令生蠔:   來自長崎縣華漣, 曾奪  [日本牡蠣決賽第一戰]  冠軍,
長崎縣華漣生蠔
沙甸魚磯邊卷:  師傅刀工手藝出色,  我們看得出神.
做工很花巧,  香蔥配上沙甸魚好睇好食, 入口有層次.
沙甸魚磯邊卷
鰹魚刺身:   口感比較紮實, 魚味濃郁.
鰹魚刺身
馬友魚湯:   馬友魚鮮甜美味, 魚味香濃, 暖湯暖暖個胃.
石鯛魚刺身:   肉質鮮嫩, 口感獨特, 爽脆富彈性.
石鯛魚刺身
深海池魚:     入口魚脂甘香, 鮮味十足, 吃上口啖啖肉, 能吃上絶對是幸福.
深海池魚
間八魚刺身   間八魚最高級壽司食材中的前三名之一.    魚肉質肥而不膩, 啱啱好.
間八魚刺身
真鯛魚刺身:   星級魚種. 肉質細膩,  鮮味不凡.
真鯛魚刺身
鰆魚西京燒:   鰆魚經醬油醃漬, 烹烤得好美味.
鰆魚西京燒:
大拖羅:   是吞拿魚中最肥的部位, 油脂豐富到爆炸!入口的感覺就像在吃奶油一樣滑順, 入口即溶,  壽司控絕對不能錯過啊!
大拖羅
中拖羅:   魚油豐富,  入口好滑有魚油香.
中拖羅
赤身拖羅:   脂肪含量低, 魚味濃, 肉質鮮紅又結實.
赤身拖羅
煑間八魚魚較:     魚味好濃好香, 入口韌中帶爽,  配紫蘇味更香,   又帶出魚味.
煑間八魚魚較
鯖魚刺身:   肉身肥美柔軟, 肉質非常滑溜細緻.
鯖魚刺身
關池魚刺身高級魚, 味道鮮美, 入口即化.
關池魚刺身
海膽壽司:     肥美新鮮的海膽係我嘅最愛, 入口即溶,   濃濃鮮甜海膽味,  確實令人回味無窮.
海膽壽司
白燒鳗魚飯:   白鳗燒得外脆內嫩, 燒到啱啱好, 唔會太乾, 表面保留燒烤嘅香味.  飯用上日本米,入口香甜,  一口鰻魚, 一口飯,  真滋味!
餐後甜品 白酒啫喱 ,  內有柚子及提子,味道清新,  滑滑的啫喱帶白酒甘香,  一起食真係好滿足.
廚師廚藝有水準,  食材新鮮有挑選, 餐廳環境舒適, 服務好, 我們會再來.
鰹魚刺身
長崎縣華漣生蠔