2017-08-03
最近OPENRICE有不少食評都提及「OMAKASE」 即係廚師發辦聽就聽唔少 但試就真係未試過 因為一餐好既廚師發辦分分鐘都要動輒數千元今次都係因為朋友慶祝小編生日 終於可以一嘗「OMAKASE」!講明廚師發辦 當然係由廚師挑選時令既新鮮食材去烹調菜式啦所以MENU上未必會搵到你食既個道菜式 所以每一道菜式送上黎既時候都會帶來不少驚喜1/ 尾長鯛 刺身 這款魚味較淡 而且帶少少QQ感配上特製醬油食用剛剛好 更能帶出其本身的鮮味師傅的刀功當然也不容致疑 每一片都是晶瑩剔透 厚度一樣的2/ 特上刺身盛合由8款刺身所組成--------本人最欣賞新鮮的帶子其鮮甜的口感與急凍的帶子完全無法比較~3/ 特選壽司左起- 海膽- 炙左口魚邊- 芽蔥壽司- 鮪魚腩- 尾長鯛- 依佐木6款壽司中 芽蔥壽司最令我感到驚嘆日本芽蔥是日式料理中常見的食材之一但配上壽司都係第一次試 極細小的蔥絲帶少少微嗆的口感 十分FRESH!4/ 汁煮腦天腦天就是吞拿魚前額的肉一條吞拿魚只得兩小塊非常矜貴 筋少而脂肪多食落口感去十分豐富 而且其醬汁煮得十分入味 濃而不膩5/ 大蝦黃金燒新鮮的海蝦上鋪滿海膽同蝦膏唔單止顏色
講明廚師發辦 當然係由廚師挑選時令既新鮮食材去烹調菜式啦
1/ 尾長鯛 刺身
這款魚味較淡 而且帶少少QQ感
配上特製醬油食用剛剛好 更能帶出其本身的鮮味
2/ 特上刺身盛合
其鮮甜的口感與急凍的帶子完全無法比較~
3/ 特選壽司
既能食到蝦既鮮味 又能嚐到海膽既鮮味
6/蝦頭麵豉湯
其實佢就係係特上刺身盛合既牡丹蝦頭
食材一D都沒浪費 千祈唔好睇少呢個頭
佢另呢碗麵豉湯帶黎既鮮味係你完全想像唔到!!
7/ 芒果咖啡MOUSSE CAKE
Perfect Ending! 大滿足!!!!!!
有錢一定要再ENCORE
聽講唔同季節有唔同食材 希望冬天可以再次試一次!