2018-07-06 189 瀏覽
約左好耐無見既朋友灣仔食飯+happy hour,佢極推介呢間冰室,咁就一於黎試下啦。一黎到就比佢個環境吸引住,懷舊風既冰室一向都好受香港人歡迎,唔知食物質素點呢。睇到menu見到原來呢度都有happy hour,叫某d餐仲送啤酒一支,睇落勁抵喎。不過因為一陣仲約左幾個朋友酒吧等,所以都係唔飲酒住了。我就叫左個一口牛柳粒+酸菜薯仔,朋友就叫左個招牌香脆燒豬肘+酸菜薯仔。佢話呢個勁好味,次次食都唔厭喎,一陣一定要試下先。跟餐仲送一杯野飲,好抵喎。食物一上枱已經聞到勁香,而且賣相擺盤都好靚。我既牛柳粒好出色,夠哂牛味同唔會有筋。薯仔炸得好脆,大大粒咬落去非常滿足。而朋友既燒豬肘果然名不虛傳,表皮夠脆,肉夠嫩,食落好香,而且份量又夠多,唔怪得呢個係招牌菜啦。下次再黎我都一定會叫呢個燒豬肘呀。一路食一路飲呢杯沖得岩岩好既凍檸茶,簡單係人生一大享受呀。有機會都一定要再黎呢間冰室,試下佢其他食物先。