2018-07-19 205 瀏覽
放暑假去書展前,要食飽先有戰鬥力。早上十點幾成十一點到達灣仔的廉記冰室,唔使等位。茶餐廳都係果幾個早餐,沙爹牛麪之類同雪菜肉絲米果D囉~講真個早餐一D都唔“廉”,盛惠37蚊,係九龍食開32蚊,知道港島的確係貴幾蚊嘅,係我唔習慣啫~雖然係咁,但係佢真係俾足料,雪菜同肉絲真係800度近視冇戴眼鏡都睇到,個湯底係有煙燻味,咪誤會唔係話佢有燶味呀!係話佢有別於雞粉湯啫;個餐麭係有肉味(睇嚟似煙肉)配埋個自己擦的 anchor 牛油粒,唔使食咁油,適合我呢個怕肥嘅女仕,但缺點係個麭凍嘅;半條司華力腸脆皮好食, 煙肉都幾厚,煎得香,絕對唔係果D炸到乾柴嘅平價嘢,正;個菠蘿包係跟餐嘅,暖暖地鬆軟的麭夾埋個脆口的菠蘿面,好食;沙爹牛個麪係福麪,配個福麪湯,不過不失咁啦~喺“廉記”唔敢叫咖啡,怕唔“老嚟”,奶茶係奶茶味,鴛鴦係奶茶同咖啡味咁囉!總括而言,回頭率甚高。
放暑假去書展前,要食飽先有戰鬥力。
總括而言,回頭率甚高。
2018-07-19
$37 (早餐)