2017-07-13
今日又熱又曬,本來想食啲輕口嘢就算,偏偏午飯時間連雲吞麵店都要排五,六個人,難得有間睇來冷氣充足又唔使等位嘅,梗係入到去先算啦.門口有隻好似日本蟹道樂標誌既紅色巨型龍蝦擺設,令我一度以為同蟹道樂有關,或者起碼都應該係食日式料理,其實呢度係食川菜.坐到埋位,原來又係個種會頂膝頭哥嘅枱.因為趕時間,好快咁點完餐,湯同食物都幾分鐘內送到,效率非常好.白菜蘿蔔豬骨湯都幾好味,甜得嚟唔似有味精.椒鹽排骨嘅賣相真係令我打左個突.椒鹽排骨去濕嘅,係成塊濕透果種.除此之外,連顏色都唔似椒鹽排骨.我即時問左個疑似經理,佢收返隻碟話會跟進.一分鐘內,另一位夥記粒聲唔出攞返完全同一碟飯俾我,我睇完發現冇分別,叫番個經理嚟跟進.佢畀我選擇一係繼續跟進一係就選過第二個餐.算吧啦,就食返依碟濕嘅椒鹽排骨啦.其實呢碟椒鹽排骨嘅味道係可以嘅,豬肉味濃,香口,仲脆脆地.廚師可能係炸完之後倒得太多汁上面啫,其實侍應只要答一句"呢種係XXX(地名)嘅煮法"或者"唔好意思,或者我幫你兜乾佢?"就已經完事,令我苦惱嘅係,食物質素唔差,店員其實全程都算有禮貌,唯一缺點就係佢地唔識應對客人,浪費咗食物質素.
白菜羅白湯
白菜蘿蔔豬骨湯都幾好味,甜得嚟唔似有味精.
椒鹽排骨
椒鹽排骨