2010-09-02
也有一段時候沒有同太太於下班後逛街了. 是日兩口子約了在尖沙咀. 先係i-square食行, 再入harbour city. 7點多, 肚子餓了. 二人先係i-square, 找家特別少少既日式餐廳. 先把肚子填飽.本來想找兩間名字浪漫的餐廳, 看見有什麼夢見屋, 什麼浪漫館, 好似好sweet. 不過對比之下, 而且太太是素食者. 看了幾間既門口menu, 似乎呢一間米比薩比較多選擇, 而且這亦是她每次係銅鑼灣經過此店的分店門前, 常常話要去試的一間. 兩個人入去, 安排了窗口位, 由高處望返落尖沙咀鬧市, 是另一番的景色.米Pizza, 要了全素的味噌椎茸野菌米比薩, 名字是味噌, 所以Pizza本身帶有麵豉的咸香味. 加上不同種類的雜菌, 上面再加了沙律醬. 啊!! 原來米Pizza就是這樣字的, 第一次食, 係有少少大開眼界既. 一塊薄薄的PIzza, 餅底是用日本米壓成的米餅. 焗過之後帶點焦, 有少少爽脆. 本來以為是整塊都是脆米餅, 怕佢又乾又硬, 食落, 原來除了烤焦了的米餅邊, 成塊米餅依然帶著日本水晶米的軟綿綿口感. 饀料都夠, 不過二人一致覺得, 要勁落芝士粉才好

一塊薄薄的PIzza, 餅底是用日本米壓成的米餅. 焗過之後帶點焦, 有少少爽脆. 本來以為是整塊都是脆米餅, 怕佢又乾又硬, 食落, 原來除了烤焦了的米餅邊, 成塊米餅依然帶著日本水晶米的軟綿綿口感. 饀料都夠, 不過二人一致覺得, 要勁落芝士粉才好食.

之後是來了我點的吉列豬扒. 而意粉大概是漏了單, 我們吃完Pizza, 豬扒都俾我吃了半份, 催了兩次. 才來.

意粉, 是鮮粟米牛油溫泉蛋意大利粉. 味道非常之淡. 牛油味其實不重, 而溫泉蛋只是一"pat"蛋漿咁, 起初是有點失望的. 食落, 因為又是需要芝士粉來增強味道. 所以感覺都只係一般般.

吉列豬扒, 扒身絕對不是什麼靚豚肉. 有點硬身的一件扒. 味道算是可以. 感覺只是比一般港式快餐店做得好少少咁解.

話咁快, 又到了甜品時間, 而甜品, 正是今餐令我們最開心的一件食物. 我們點了安倍川紅豆年糕. 非常煙韌的年糕, 糕子帶甜, 咬落外面軼, 裡面帶少少實但完全不硬, 沒有起粉. 加上甜甜的紅豆. 若不是飽肚, 真想多吃一件.

總結來說, 米Pizza既concept是不錯的, 不過, 還是覺得正宗的Pizza好食多. 而意粉, 始終是味道帶creamy比較好食. 有時把國外食物, modify得太過份, 未必是好事. 就以今次的食歷為例, 我們食得最開心的, 就是日本年糕, 正宗日本的食物.