餐廳: 泰基隆
資訊:

2018-08-14 530 瀏覽
話說某日經過深水埗 突然想食泰國野 即刻OpenRice 就見到 泰基隆 6點幾walk in 入去 已經見到有幾張枱reserved 應該好多人會去食1. 豬肉生菜包 豬肉半肥瘦好均衡 用泰式香葉炒得好香 平時食生菜包 生菜通常都係5 6塊 但呢到起碼有10塊以上 最後食到尾係成功清曬成碟 $68 份量夠曬大 2. 泰式炒金邊粉 Pad Thai 食過好多間泰國野 呢到算好正宗 金邊粉炒得煙刅 甜度十足 除左蝦無味 明顯係急凍之外 整体都不錯 價錢 $78 個人覺得略貴 3. 海南雞飯 海南雞飯係同生菜包一樣禁好食 油飯香 海南雞有原隻雞脾肉 雞胸 雞脾肉好滑 好可惜掛住食無影到相 4. 芒果糯米飯賣相一流 但芒果唔夠生鮮 始終香港食芒果糯米飯係爭好遠 椰汁好濃 又夠多 敗北係芒果 5. 泰式奶茶個人好鐘意飲泰國既泰式奶茶 因為夠甜 同香 泰基隆既奶茶無泰國禁甜 可能就翻香港人既口味 所以不過不失啦 總結 泰基隆絕對值得一試 價錢合理 份量夠 如果2個人 好似我地咁叫3樣野再食甜品 非常夠 味道好正宗 大力推薦海南雞飯同豬肉生菜包 到我地食到一半 已經reserved 既枱滿左 走

1. 豬肉生菜包

4. 芒果糯米飯

芒果糯米飯

5. 泰式奶茶

總結

泰基隆絕對值得一試 價錢合理 份量夠 如果2個人 好似我地咁叫3樣野再食甜品 非常夠 味道好正宗 大力推薦海南雞飯同豬肉生菜包 到我地食到一半 已經reserved 既枱滿左 走個時又排緊隊 所以想食既朋友最好 早少少book枱 or 早 walk in lol
生菜包
Pad  Thai