2004-07-04 8 瀏覽
今日同老婆食午飯,在謝斐道附近行行下,見到呢度外觀幾新淨,價錢又唔貴,試試唔拘,就坐了入來。唔知同天陰陰有無關係,星期六下午得一檯客。未食過都係試午餐穩陣一點,午餐有四款選擇,包沙律或肉碎湯及飲品由36至48蚊,不收加一,唔算好貴。我們叫了咖哩牛腩同芭提雅炒飯,前菜都要了海蜇沙律。很奇怪,最早上檯的是咖哩牛腩,比沙律還早,可能因為煮定的關係。等左一輪沙律才到,估不到賣相都唔錯,海蜇絲加青瓜絲加紅蘿蔔絲,上面灑上芝麻,吃落幾辣,亦有酸味同芝麻的香味,如果有埋木瓜的甜味就一流。總括來說是個不錯的開胃菜,吃得辣都建議選這個;咖哩牛腩跟一碟飯,咖哩偏辣,少椰汁味而有淡淡的香味,好味!白飯份量略少,所以加了一個酥餅來點咖哩汁;牛腩盡是牛筋及坑腩的位置,免卻同韌牛腩搏鬥之麻煩,唔錯;連薯仔都炆得又腍又入味,結果是成兜咖哩牛腩照了鏡;芭提雅炒飯其實是蝦膏炒飯,這個份量又不少,飯炒得不油亦幾香,蝦仁都有不少,亦有水準。都估咖啡是即溶貨色,所以要了兩杯涷檸茶。埋單84蚊,唔算貴。食物有水準,會再來。