2023-04-28 44 瀏覽
“幸圓”位於”怪獸大廈” (即海景/海山樓)對面,係太古站A2出口,約行3分鐘就到!主打西日料理,全店是木製桌椅帶點時上,略顯小日本風🇯🇵🍧💥赤身香蔥吞拿魚腩丼赤身顏色粉紅,肉質實有咬口,味道濃郁;手打吞拿魚腩蓉打得很軟綿幼滑,魚油香溢,再加蔥絲既微辛及紫菜既香氣,提升味道層次,再以珍珠飯伴吃,口感和味道都達到極致,這就是幸福🫰🏻麵豉湯鹹淡適中,鹹中帶有發酵的豆香,加上軟滑的海帶和豆腐粒,不錯!💥清酒煮海蜆扁意粉🍝上枱己看到十多隻海蜆新鮮非常,隻隻都肥美飽滿,入口無沙,夠清甜,帶點淡淡清酒香氣;扁意粉軟硬適中又彈牙,吸了海鮮湯汁,有牛油香,入口清新不膩!💥炸廣島蠔🦪伴檸檬汁🍋用脆漿同麵包糠酥炸,炸後仍然很大隻,而且仍然保留肉質鮮嫩,蠔肉厚實飽滿,入口感滑溜,更有蠔汁滴出來;配上檸檬汁,更特出廣島蠔既鮮味來~~💥BleuBliss🍹店員介紹味道似”角十棒”雪條,聽度就即刻點了一杯;天藍色既波子汽水,配上白色既雲呢嗱,賣相超夢幻;飲落少少碎冰粒但夠幼滑,非常好味,炎炎夏日飲最適合不過!💥宇冶金時刨冰🍧第一次食巨型大刨冰,感覺好新鮮,賣相己經相當吸引;宇冶抺茶味令我眼睛開大,味道極為濃郁,好
💥赤身香蔥吞拿魚腩丼

💥清酒煮海蜆扁意粉🍝

💥炸廣島蠔🦪伴檸檬汁🍋

配上檸檬汁,更特出廣島蠔既鮮味來~~
💥BleuBliss🍹

💥宇冶金時刨冰🍧

第一次食巨型大刨冰,感覺好新鮮,賣相己經相當吸引;宇冶抺茶味令我眼睛開大,味道極為濃郁,好似真係飲緊杯Iced Matcha Latte🍵;跟雪花刨冰一齊食,不會感到啖味,而且雪花刨冰綿密,唔似平時食到嘅傳統日式刨冰咁粒粒感重又鞋口,入口冰涼;與頂頭的紅豆蓉🫘及麻糬一齊食,完全係絕配
!

食到中間一層還有兩種味道既白玉🍡-綠茶和原味,口感豐富! 食完很滿足
~

食刨冰永遠食到一半中間位己經無醬,但店員好主動跟我地講話如果唔夠抺茶醬可添加,細心行為,值得一贊~~
2023-04-18