2015-08-19
近來對甜品簡直就係著左魔,食上癮咁款,於是今晚又扯賣想約即約到既屋企人,陪伴甜品當飯食!餐廳裝修紫色做主打,有五六十個位,仲有電視睇,店員服務就不過不失…… 由於餐廳唔係係旺區,租金無咁貴,所以一睇餐牌都有少少驚喜喎,價錢明顯比出面做得平,而且今日有點餓,所以決定去盡啲,當自助餐咁食,同屋企人無計啦!小女子我愛上甜品心太軟,所以去到邊都一定要點上,今晚忍唔住,決定一試試曬兩款心太軟!綠茶心太軟配芒果雪芭36,雪芭好清新,而且相對雪糕健康點,無咁肥!但有點失望,心完全沒有流的,焗得一時不小心過熟了?!外層不會好硬,入面是濕軟的旦糕,能嚐到綠茶香,甜度適中,旦糕合格!朱古力心太軟配柚子雪芭36,雪芭帶微酸而滲出少少柚子香,減少了心太軟的甜,特別能平衡!無奈心太軟又係焗熟了,只能當朱古力旦糕咁食,外層有點硬身,脆脆既表面,入面既旦糕都幾濃朱味,但就毫不流心,焗到失手呀!朱古力魔球48見到餐牌話係推介,而且賣相好似幾特別得意咁,第度無見過,我唸係呢度獨家自創,但都猶疑緊點好定唔點好,因為見到好似好朱古力咁,算啦點賣,反正有得happy share 食,肥就肥,死就死啦!伴碟有香芒杏片,士多啤
朱古力魔球48
伴碟有香芒杏片,士多啤梨,曲奇餅碎,朱古力布朗尼旦糕!店員同上一小碟暖黑朱古力汁,稍稍淋上,等它慢慢溶既過程又幾過癮wo,原來入面係球呍喱拿雪糕黎,雪糕似係超市貨,但都幾滑既!球既外層係朱古力所造成,唔會太甜或太苦,因為用上黑朱古力,作飯後甜品來說不會漏!而最喜歡杏片夠香脆,令甜品更有咬口!
楊枝金露冰28
家人喜歡食楊枝金露,我都ok ge, 呢個係因為佢鍾意食而點,淺嚐少少,眼見勁大杯,又幾fresh wo, 芒果粒係面,少少甘既金柚粒同大大粒又軟熟既西米成杯都係,裝到滿一滿,芒果好香,清清地甜甜酸酸,家人亦說不錯,芒果柚子好足料喎,用上碎冰其實已經好唔錯,個人覺得如可打成沙冰溶咁上會更好!
鮮果雪糕多士盒配草莓雪糕48
呢個係第度食過好食,就念念不忘,忍唔住期盼一樣好味,明知係超巨超飽肚之選,叫前已俾屋企人歧視我話實食唔曬,但人地好想食嘛!
軟滑偏甜既士多啤梨雪糕舖在大大舊超crispy ge 厚多士上,真係無得輸,流質既雪糕同醬汁,並無令多士攪到淋曬唔好食,相反,帶點香脆既厚多士沾上甜甜帶微酸兼溶溶地既雪糕時,起了化學作用,令本來相對干的多士不那麼干,少少軟熟的口感生成,淋淋地又甜甜地咁,是令身心滿足的滋味!魔球的朱古力醬幾可取,我把食剩無汁的多士點上這朱醬伴吃,即時提味!
店子都幾好搵,地點亦近地鐵,價錢抵,食物不俗,但可以做得更好的……