2014-06-25
朋友有7折餐券,故且訂位試試(後來發現OPENRICE折扣68折,更抵....)抱著「無期望,自然有希望」的心態去試,食評如下冷盤︰凍蝦 - 無蝦味,蝦高倒是豐富。吧枱附辣椒豉油,很少酒店會放這個吧,沾來吃別有一番風味青口 - 無青口味亦無雪味沙律 - 款式算幾多,一般沙律用西生菜、紅腰豆、粟米、青瓜、蕃茄仔等等。但欠粉仔沙律SUSHI - 其中一個CORNER是SUSHI吧,一大碟SUSHI放出黎,無乜胃口。魚生 - 亦在SUSHI CORNER供應,只得三文魚,廚師切好一碟碟,見食客過黎就派一碟。魚生切得好厚,但欠肥美湯及面包︰有中湯及西湯,我只試西式羅宋湯,好夠熱,味道唔錯呀面包︰種類也蠻多的,朋友話食包包食飽。有一塊薄薄的脆餅,味道好好 ! 值得試熱盤︰不是太多選擇,只講好味的羊排︰只食了頭輪,之後出的是羊鞍肉,但兩者味道好好炸咖哩角︰無特別野食,呢個算係脆口即製食品︰奄列檔︰好神奇,午餐有奄列供應,我無試車仔面檔︰平時自助餐多野到個胃係唔會預佢,但今次唔同囉 ! 自己攞米粉、丸子、菜比廚師泡。但廚師要同時處理奄列檔,有點分身不暇。所以泡米粉泡得過長時間,變得糊了。值得提的是車
(後來發現OPENRICE折扣68折,更抵....)
抱著「無期望,自然有希望」的心態去試,食評如下
冷盤︰
青口 - 無青口味亦無雪味
湯及面包︰
有中湯及西湯,我只試西式羅宋湯,好夠熱,味道唔錯呀
熱盤︰
不是太多選擇,只講好味的
羊排︰只食了頭輪,之後出的是羊鞍肉,但兩者味道好好
炸咖哩角︰無特別野食,呢個算係脆口
即製食品︰
奄列檔︰好神奇,午餐有奄列供應,我無試
車仔面檔︰平時自助餐多野到個胃係唔會預佢,但今次唔同囉 ! 自己攞米粉、丸子、菜比廚師泡。但廚師要同時處理奄列檔,有點分身不暇。所以泡米粉泡得過長時間,變得糊了。值得提的是車仔面有豬皮、豆卜、雞翼(一開二)、腸仔等,由食客自己拿,豬皮幾好味,同埋勝在較熱。
甜品︰
甜品賣相OKAY,但味道麻麻,蛋糕鞋口的
唯一好玩的是那個窩夫機,比食客自己整,新鮮熱騰騰,可加煉奶、鮮CREAM、朱古力醬、雪糕 (牛奶公司, 好多雪)
生果中的菠蘿很討好,好清甜 !!
飲品︰
自助橙汁、咖啡、熱水+茶包+檸檬,任飲
仲有限量供應的有氣白酒添,不過當然無味道啦
埋單連加一每人約 $160,算係咁啦...
題外話/補充資料:
餐廳面積都幾大,但環境、佈置、枱椅等營造出一份「茶餐廳」+「渡假營」食堂感覺。
當日星期天,食客很多,多數是一大班人,慶祝生日或聚會,場面不算冷清呢 !!