2019-01-20 145 瀏覽
上次和朋友食過如意私房菜, 今次同屋企人再嘗, 預先請老板為我們寫好菜單, 12人享用也卓卓有餘, 首先四小碟有 : 醉鷄, 金沙魚皮. 木耳, 青瓜, 最搶手當然是金沙魚皮,咸蛋黄相信是炒香後再拌魚皮一齊炸, 上枱後仍新鮮熱辣 香脆可口,其中的 淮杞翅群炖竹絲鷄, 材料十足, 清甜又不油膩,  大家掛住食 掛住飲 唔記得左影相食 第二個驚喜是如意東坡蹄 起初估計是東坡肉一磗, 原來是原隻連骨元蹄, 份量超大, 肉質炆到好夠林,  連埋皮食又唔會覺得好肥, 老闆娘話這個是用新鮮肉做, 不是冰鮮肉, 其餘的上湯大蝦, 翡翠帆立貝, 酸菜煮班球, 生炆班頭腩, 螺片扒豆苗,水準仍相當唔錯,唯獨玫瑰煙燻雞,可能燻過龍的關係, 又可能這個餸最後出, 好似無上次咁好食,或者仲有一個原因 是留肚食甜品, 廚師用心砲製的疍白杏仁茶, 甜度適中,順滑美味. 整體菜式都 味道不會太濃, 無味精, 很適合我們 有老人家的口味平民價錢、街坊裝修,但味道就大大驚喜 !

第二個驚喜是如意東坡蹄 起初估計是東坡肉一磗,

平民價錢、街坊裝修,但味道就大大驚喜 !

2019-01-19
慶祝紀念