2025-04-06 143 瀏覽
我同老細都係日式拉麵控,今次試咗尖沙咀嘅「味吉長龍」。佢店面唔大,紅色裝修好有傳統日式拉麵店feel,一入去就聞到濃濃嘅豬骨湯香味,即刻餓晒! 佢哋嘅湯底可以自選海鹽、醬油或味噌,連麵嘅硬度都有得揀,我同老細分道揚鑣,佢叫咗「慢煮叉燒豚足濃清湯拉麵」,揀海鹽清湯~上枱真係嚇親,成隻大豬腳舖喺麵上,炆到超淋,啜落去滿口骨膠原,老細食到舐舐脷,食完個嘴黏晒,骨膠原感滿滿,佢話當做咗次美容餐😂。我就試咗「白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵」,醬油湯底好平衡,白松露香氣攻鼻,溏心蛋流心程度完美,麵質揀咗硬身,掛湯力啱啱好,口感一流! 加$38轉咗套餐,小食揀咗「高麗菜沙律」同「魷魚豚肉煎餃子」。沙律新鮮脆口,中和返拉麵嘅濃膩;煎餃有魷魚粒,彈牙到不得了,煎得金黃脆底,抵讚!飲品係日本直送果汁,唔係求其罐裝嘢,加分~ 雖然叫長龍,其實唔使排長龍🤭🤣又食到足料拉麵,尖沙咀區嚟講,性價算比唔錯,下次會再encore!

2025-04-05