2021-09-19 27 瀏覽
今日收工搵野食,路過見到呢間餐廳,好奇心驅使我同男朋友入咗去。雖然餐廳外表普普通通,但我地就覺得充滿人情味。踏入餐廳果時,餐廳嘅staff已經好快準備比我地入座,招牌menu都已經擺左係枱面,絕對係好細心嘅安排。另外,餐廳嘅擺設都十分傳統,枱面上鋪滿舊式紅白嘅餐桌布,增添左唔少儀式感。呢種嘅擺設係香港十分之少,無論係普通嘅聚餐定約會,都唔會庸俗。今次我同男朋友點左3個餐,每人一餐都令人印象深刻。第一,cp值超高,每塊牛扒都好大塊,大過我隻手,仲有三個汁比你揀,有洋蔥汁、蒜蓉汁同黑椒汁,每款汁都真材實料,多洋蔥多蒜茸,唯有美中不足係塊板唔夠熱同汁略少。不過最意想不到嘅係一個價值50蚊有兩大塊,大過手掌嘅吉列豬扒,外表平凡但做到外脆內軟,美味更不用多講,好食。但略厭塊豬扒唔夠味要靠個汁,CP值最高嘅一份,係月底食呢個餐簡直係救命恩人,不過數量有限,得50個,大家想食嘅話要早啲去。最後餐廳仲有兩款甜品俾咗我地,分別係芒果啫喱同埋雪糕。細細個成日食呢一款啫喱,而家食翻真係另一種風味。
雖然餐廳外表普普通通,但我地就覺得充滿人情味。

今次我同男朋友點左3個餐,每人一餐都令人印象深刻。