2019-02-06 193 瀏覽
同幾個朋友想食日本野,但大家已經厭倦左食放題「趕住食,頂住走」既感受,但又唔想去d「高級日本餐廳」。行過Mikiki見到哩間價錢唔似,貌似高質,就入左去試。我地4個人總共叫左5個定食再加幾款小食,嗯,有個定食係唔小心叫多左。佢每款定食都係可以加$10配味噌湯+茶碗蒸或者加$15配味噌湯+茶碗蒸+飲品(包捨特飲)。咁我地就想4個定食都轉曬$15 set啦。我自己食既哩個係海膽海鮮丼$78其實黎到我都o曬咀,我係無諗過有咁多刺身架😂 先講個湯,不過不失,不過入面係有海鮮架,都幾surprise!而我對茶碗蒸其實係有少少失望架,首先佢只係一個膠兜裝住蒸蛋,而入面既蛋味亦唔重,上枱後可能係因為膠兜緣固極快散熱,要趁熱食😂再黎就係重頭戲,個海膽無乜腥味,但唔知係咪因為無紫菜包住既緣固,總係覺得無咁好食。其他刺身其實都唔腥,三文魚亦無骨,但相比起元x,佢地刺身既鮮味其實唔出。不過碗飯既飯量的確好足夠,我食完哩個定食之後已經無乜位食其他小食至於杯青蘋果特飲,就係一杯普通青蘋果特飲啦。另外我地仲點左壽司烏冬:厚切饅魚丼:仲有N咁多樣小食:不得不讚一定係個日式醬油雞排,淋得後有咬口,醬油都十分惹味個人認

我自己食既哩個係海膽海鮮丼

其實黎到我都o曬咀,我係無諗過有咁多刺身架😂

至於杯青蘋果特飲,就係一杯普通青蘋果特飲啦。

另外我地仲點左

壽司烏冬:

厚切饅魚丼:

仲有N咁多樣小食:

不得不讚一定係個日式醬油雞排,淋得後有咬口,醬油都十分惹味
個人認為必點!

最後埋單計埋加一都$491,但我覺得其實每人一款定食再加1-2份小食share已經好夠😂😂 正常份量既話埋單應該都係$100 per head。

見佢仲有一人一煱,份量價錢同吉x家差唔多,都好多人點黎食,相信下次再黎會試下!總括而言:日常晚餐好去處。
2019-02-02