2019-05-29
同朋友行開海港城,在無印出面見到有間日式料理店,就決定食呢間。由於無訂檯,餐廳入面既位full 哂,只能安排我地坐餐廳出面既檯。雖然睇唔到餐廳設計係點,但出面勝在夠開揚,坐得都舒服既。中午有三個set 選擇,以京都地下鐵站命名,清水set($158), 伏見set($198),祗園set($288),三個set 都有前菜8款,飯、漬物同味僧湯。 清水和祗園有自選燒物(魚/豚/牛,有d 要另加錢),伏見就有茶漬飯。 我地揀左伏見set,因為多d 野食。 成個set 望落好豐盛呀!不過大肚既我就只係剛飽,好想再食多d野。好恐怖. 前菜有鮭魚籽冷菜碗蒸、胡麻豆腐、茄子脆米炸物、菜揚帆立貝、魷魚配柚子醋、青瓜醋唐揚雞、吞拿魚油漬壽司、蜜煮山桃。 由於太肚餓,好快就食哂八款前菜,都冇好好品嘗味道。旬野茶椀物就比較清淡,有冬菇、蘿蔔、秋葵,可能比客人清一清前菜既味道先。蟹肉鰻魚蛋卷好好味呀,冇諗過佢地味道咁夾。燒物加錢轉左西京燒,銀鱈魚香甜,質感嫩滑,送哂成碗白飯。 朋友都係伏見set但燒物轉和牛,和牛燒得剛好,有口感之餘不至鞋口。 清水set 甜品同抺茶要加$30, 但祗園set 已包埋。 超鐘
我地揀左伏見set,因為多d 野食。
蟹肉鰻魚蛋卷好好味呀,冇諗過佢地味道咁夾。
燒物加錢轉左西京燒,銀鱈魚香甜,質感嫩滑,送哂成碗白飯。
清水set 甜品同抺茶要加$30, 但祗園set 已包埋。 超鐘意食呍呢拿大福,好香牛奶味,食落又煙韌,紅豆大福都唔算甜,比較硬身少少。 唉,聽左個侍應話食完大福先再飲茶,杯茶苦到飲唔到。 其實應該食一啖大福送一啖茶會好d 囉。