2016-10-13 392 瀏覽
同一班兄弟食飯,全部都係無底洞,食雞煲一定要仼加雞同仼食,重量不重質。所以聽距地話選左呢間。地鐵站行都黎5分鐘。我地六點黎到諗住七點9走,入到去太早未有人,枱面乾淨同都座得舒服。首先食左d熟食塾下胃,薯角都幾脆同咸咸地,有d乾蒜係面所以幾好味。旁邊係春卷入面有d肉碎同冬菇,都多熱所以可以食一兩件。如果想食得有營可以食d菜對面有。我地個雞煲叫左中辣麻辣,十分鐘倒就上枱,雞終於都唔係切到勁細件得翻d骨同雞胸肉,有雞脾位置。個汁好多味,唔會好辣,更多的係麻同香,雞件沾滿汁幾正,雞肉都幾肥所以好唸,雞的份量都幾多,同最重要係仼加,每人起碼食左一碗雞。之後就到火鍋料,加左d上湯後味可能淡左少少不過都夠味。首先一定要落d生根,豆腐同豆卜,吸曬d味,同豆腐都新鮮,無d放落左的味。豆卜就要煮耐d,因為有少少硬。牛肉係勁肥,一半肉一半脂肪,所以勁香牛味,不過太肥食多會感到油膩,食四塊就OK!另外的魚滑好好食,有d胡椒係入面,好香魚味勁滑。落左d韓國年糕估唔到吸左d味又幾好食wo,魚蛋同墨魚丸要食多d,前者好彈口,好有魚味同少少咸。後者會食到墨魚粒,有d咬口。牛丸都唔錯,香黑椒味同咬落去有d牛的汁,幾好另

另外艽菜餃唔好睇距細細粒無料到,皮薄同入面d菜勁多勁香,雞煲的汁可以滲入去,所以勁濃味。仲有d菜肉餃都ok,大隻d皮厚d不個d白菜味都幾左,呢個就多肉d。

仲有個生菜,一開始距話無,點知過左十幾分鐘店員拎左d生菜黎,話有翻即刻俾我地,勁體貼。

至於其他配料就同其他雞煲差不多,dessert 如果可以唔淨係啫哩會加分。
最後每人138仲要唔洗加一勁抵食

2016-10-11