2021-04-18
今日同朋友玩咗個好無聊嘅遊戲 輸咗嗰個要拎二百蚊出嚟請人食飯 好不幸地我輸咗 不過好彩呢餐晏我都有份食嘅老掌櫃東北菜館 原來二百蚊食晏晝係可以食得咁豐富 佢啲嘢全部好大碟 份量好多 重點係價錢唔貴東北菜其實我都好少食 睇下餐牌原來係有 擔擔麵,口水雞 ,紅油抄手 ,回鍋肉.. 這些都是耳熟能詳的菜式 恍然大悟 原來呢啲就係東北菜先嚟一個涼拌頭盤拍青瓜 醃製過嘅青瓜顏色依然翠綠 口感爽脆 清新又多汁 個人認為在炎炎夏日享用這道小吃 非常不錯哦京式炸醬麵 本身個麵冇乜味 就係需要靠炸醬濕潤而且濃味嘅醬汁 為麵條增加色彩 食之前將所有配料均勻地撈埋一齊 爽彈嘅麵條中 夾雜著爽脆嘅蔬菜絲 還有一些肉末 口感相當有層次水煮魚配菜飯 真心覺得呢度嘅午飯小菜相當抵食 水煮魚係即叫即煮 上枱嘅時候熱辣辣芳香撲鼻 雖然紅油顏色誇張艷麗 但係食落唔算好刺激 味道柔和容易接受 魚肉選用了龍脷柳 完全冇骨 可以放心大啖食用 底部仲有木耳和薯粉等吸味食材 完全冇浪費到咁好味嘅底汁上海雲吞 不得不稱讚雲吞個皮真係好薄 薄到可以用肉眼就見到入面嘅餡料 雲吞嘅造型好似金魚 有條好靚嘅尾巴 韭菜豬肉煎餃 餃子外皮煎到帶
韭菜豬肉煎餃 餃子外皮煎到帶點金黃香脆 食落非常香口 豬肉餡料有醃過 挺入味的 和韭菜的濃味很相配 而且仲有肉汁 邊食邊滴下來 好味道
加八蚊有碗酸辣湯 雖然唔係好大碗 但係總算真材實料 味道酸辣 濃稠的質感 是正宗的風味
豆漿清甜解渴 重點係唔會好甜 四蚊一杯 超級抵
裝修其實都幾別緻 天花掛滿鳥籠燈飾 牆身及餐牌是紅色為主調 充滿中國風 有靚裝修 靚環境 竟然食個午餐一啲都唔貴 二百蚊咁多嘢食 而且食嘅嘢係有特色嘅 誠意推介