2021-07-09 118 瀏覽
覓食來到希慎廣場,原本喺14樓宜家搬到12樓嘅『名館』係我今晚的選擇,居高臨下,出邊的黄昏景,樓景,街景真係好吸引。首先來個清心潤肺的『糖心黑蒜海底椰豬展湯』,佢用個茶壺盛住,兩個功夫茶杯就係湯碗,幾得意,斟茶,唔係,斟湯,斟出第一杯,已feel到好鮮甜嘅湯,事關湯内除咗有黑蒜,豬展之外,仲有雞肉同埋螺頭。而從來不食蒜頭嘅我今次食咗黑蒜,好甜,好滋味。『冰鎮鮮菠蘿咕嚕肉』,個樣超靚,有煙霧圍繞住菠蘿,而且今年勁多菠蘿供應,因此有新鮮菠蘿嘅咕嚕肉肯定好過罐頭菠蘿吖。點心喺夜晚出現唔係太多餐館有,揀咗呢個有『蘿蔔絲酥餅』,『杞子笑』,『蝦餃』『竹笙餃』及『炸鮮奶』的『精緻點心拼盤』實在太滿足。『名館厚切叉燒皇』和『金银蒜銀魚蒸勝瓜』也好好吖,開心又滿足的一餐。