2015-10-10 1218 瀏覽
是日在附近返工,多數都出返彌敦道搵食,但同事介紹我到這間試試. 附近都是裝修用品,賣門店,同圍都無什麼餐廳,要找這間店都要D時間門面好簡單,大字幾個,到時近12:30,但已見人龍, 可見這店有多受歡迎。餐牌一眼就看到價錢, 都是$5....$5....$7...$7, 旺角區wor,點解會有D咁人性的店, 心想對食物要求不要太高吧每人要自己排隊叫食物,順便即場拎麵埋單,減省職員到座位落單。當然你如果人多, 可分頭行事, 幾個搵位, 幾個排隊。地下座位翏翏可數, 所以一旁的樓梯可上這店的閣樓,多20個座位供客人坐。本人都係唔顧身體既人, 越毒的食物越鍾意食,就叫了牛腩同豬腸, 加豆卜黎減低少少內疚感, 配油麵。分量偶有不同(始終人手加),但都算多, 非一般店得一塊肉,一小條豬腸那麼過份。牛腩-- 好淋,真係估唔到, 肉眼見比較'鞋',但咬時頗鬆軟,咸味適中, 帶有少許甘甜味(未知是否有用八角做鹵底)我叫一個餸,有成3-4舊手指公咁大的肉, 好抵豬腸-- 我食的部分是沒有內壁, 較幼身, 都係好淋, 鹵味與牛腩相若,內裡脂肪沒有清理,比較肥豆卜--當然為索湯底而存在, 因整體味道都適中,吸
牛腩豬腸豆卜油麵
本人都係唔顧身體既人, 越毒的食物越鍾意食,就叫了牛腩豬腸, 加豆卜黎減低少少內疚感, 配油麵。分量偶有不同(始終人手加),但都算多, 非一般店得一塊肉,一小條豬腸那麼過份。

牛腩

豬腸--

豆卜--
當然為索湯底而存在, 因整體味道都適中,吸味的豆卜不妨放入少少,多吸收精華再食,味道一絕。

油麵--
並非我食開車仔麵的款式, 而且非飽肚的麵類, 但同事介紹,餸的分量又多, 真係沒有選擇錯誤。

非常讚賞這家店, 令我在附近返工,都多了一份滿足感(尤其對荷包)^^

題外話/補充資料: 要食的朋友建議至少兩位, 如果一位,就要早少少(12:45前), 免得買左麵都冇位坐
牛腩豬腸豆卜油麵