2012-12-15 114 瀏覽
今日係個好特別既日子: 12-12-12 梗係要同老虎出去撐檯腳, 慶祝下啦! 之前食過一次, 而今次絕對係因為佢既海南雞飯而返黎既, 又甘岩佢做緊團購仲要好平! 食之前有個小插曲, 就係因為阿文做野關係, 事業心重, 遲左少少到, 甘我叫老虎入座先啦,但係佢又見唔倒間餐廳, 金翅大鑊鳥, 我即刻行快兩步去帶佢啦, 否則又大件事喇.. (其實個入口並唔係響 Mody Road 架, 係響 Hart Avenue, 地鐵 N1 出黎街口轉左就係)Anyway, 入座之後都好順利, 冇話我遲左唔比檯我呀之類 坐低後 waitress 問我地飲品想要 D..? 但係就話只淨返 凍/熱OT or O水...唔緊要, 我地都岩熱OT, 就黎兩杯啦, 但可惜... 只係暖...餐廳內播 D 歌有 D 奇怪呀下, 有時 Big Bang, 有時舊 Linkin Park, 有時 Pitbull, but I mean its alright, cos I like Pittttbull! Mr Worldwide 小食拼盤普通熱氣野, 雞翼少少 Over 左, 有 D 硬, 麻麻地Chee士心魚丸
今日係個好特別既日子: 12-12-12

梗係要同老虎出去撐檯腳, 慶祝下啦!

modern decor

暖 OT

小食拼盤
小食, average

Chee士心魚丸, 一般般, 冇mud點, no comment.

海南雞飯
雞肉嫩, 但可能我果個係團購, 所以雞肉唔算多亦未見出色, 但一D都唔老
海南雞!
一般港式海南雞飯有黑醬油, 薑茸, 蒜蓉辣椒醬

但千福哩個重點響海南雞飯既三色醬汁, 有酸辣汁, 豆辦醬 同 黑醬油
醬汁
酸辣汁有點泰式, 好稀, 唔係醬, 但幾開胃, 不妨一試

豆辦醬少少辣, 比起一般生辣椒醬冇甘辣, 但係幾都惹味

黑醬油, epic, 配落雞度真係一流

雖然薑茸欠奉, 但如果配一般既薑茸, 好容易就會食到成口薑茸味, 所以有冇我都 OK

另外佢有個茶壺, 響茶壺倒出黎既係蘿蔔清湯, 一般般, 感覺上有少少味精
湯, average
另外老虎 complain 張檯有條罅, 會滴返落自己隻腳, well thats too bad then, I cant help
張檯有罅 (neutral)
黃油飯有雞油香, 但如果可以再熱多少少就好喇!!

德國鹹豬手
德國豬手
另一主菜, Presentation... casual dining 黎講, 我比 8/10, 幾特別既
火焰, 勁!
哩度菜出乎意料地好, 因為唔係間間都可以做到個脆皮, 要讚!
硬到笑, but great!
內裡用左大量黑胡椒, 但唔會好 Over, 唔錯
黑椒
配菜幾好, 重酒味 (maybe 燒淨), 酸菜真係做得 OK

同嚮德國食既, 差不多了!

Overall: 認真不錯, 有睇我食評都知我 harsh 爆, 不論今次係咪團購都好, 整體上, 食物製作係有誠意, 並唔係交行貨.

例如海南雞飯, 佢醬汁係有過人之處, 其他 fine details 例如茶壺特式亦係賣點之一, hence, 文ey for valueness: 9/10
2012-12-12
慶祝紀念
聖誕節
海南雞!
醬汁
德國豬手
海南雞飯
硬到笑, but great!
火焰, 勁!
黑椒