2006-02-25 8 瀏覽
從海外回港,當晚僅十三度。家人在這兒跟我吃飯,點了一個六人餐、原條巨型象拔蚌、糯米飯、小菜、壽包。埋單雖然要成$1,549,但份量之巨,可以接受。前菜是喬頭、花生。老爸跟親自跑去水產部交涉,挑了條三斤半的象拔蚌($8/兩),刺身用。味道濃郁,爽口新鮮,好味!份量之巨,足十二人用。餐有: 「蟹肉翅」:味精醬油生粉水。 「灼蝦」:體積細小,全碟約共八十隻細小的蝦仔! 「碧綠珍珠蚌玉帶」:蚌僅六薄片,小家氣子! 「瑤柱魚滑泡豆苗」:份量巨型,口感清爽。 「蒸海虎班」:都幾大條,肉質一般。 「燒鵝」:OK 啦,唔太油膩。 「紅燒圓蹄」:廣東館子而言,算係咁啦!另點: 「生炒糯米飯」($68):好明顯係蒸出來,再混入臘味香茜蛋絲。 「宮廷醬燒骨」($68):廣東館子而言,算係咁啦! 「蓮蓉壽包」($10/個):味道OK,份量不少,每人半個剛剛好。奉送鮮果盤:蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜。
從海外回港,當晚僅十三度。
前菜是喬頭、花生。
餐有:
「蟹肉翅」:味精醬油生粉水。
「灼蝦」:體積細小,全碟約共八十隻細小的蝦仔!
「碧綠珍珠蚌玉帶」:蚌僅六薄片,小家氣子!
「瑤柱魚滑泡豆苗」:份量巨型,口感清爽。
「蒸海虎班」:都幾大條,肉質一般。
「燒鵝」:OK 啦,唔太油膩。
「紅燒圓蹄」:廣東館子而言,算係咁啦!
另點:
「宮廷醬燒骨」($68):廣東館子而言,算係咁啦!
奉送鮮果盤:蜜瓜、哈蜜瓜、西瓜。