2018-12-19
就快到聖誕,店內已擺滿聖誕裝飾,好有氣氛唔想煩惱太多就直接選左佢地$398 dinner set前菜一式四道,建議先食中間海膽豆腐,因為味道相對較淡. 豆腐煎過口感軟嫩,但海膽量太少其實一入口唔點食到海膽味. 可能應該分開食細細品嘗左邊係炸軟殼蟹,炸得香脆而唔算好油膩,調味都係較輕手所以可以第二道吃原以為salad 百合茄用果醋醃過,食落更juicy酸甜,然後有唔少argula,底層有條條果凍,雖然睇落平平無奇但幾有驚喜. 不過二人set 只得一小杯唔夠喉,如果蕃茄salad 份量多d 就好啦巴馬火腿提子芝士卷,前菜第一眼似腸仔咁..但其實係厚而咸香patma ham,夾住清甜爽脆提子同cheese,呢個咸咸甜甜組合無論味道同口感都好豐富,蠻喜歡. 不過parma ham 量相對提子較多,頗所以個人覺得略偏咸左d,如果可以再夾多舊水果,蜜瓜咁,味道可能會更balance. 另,呢款相對較濃,建議前菜中最後先食matcha latte,抹茶香味好濃郁,好喜歡反而跟餐,朋友order 既玫瑰黃金桂熱茶頗淡,唔點飲得出玫瑰香味. 所以抹茶控建議都加$12 試下佢地matcha latte餐
唔想煩惱太多就直接選左佢地$398 dinner set
matcha latte,抹茶香味好濃郁,好喜歡
餐湯係南瓜蓉湯,好像係. 味道唔錯,幾creamy 濃郁. 跟湯仲有4片餐包,唔...其實比起包更似pita ,造型都係扁扁的. 簡單點上黑醋olive oil 或者拌上湯吃都唔錯
最後主菜,分別選左馬來叻沙意大利野菌雲吞以及香烤焗冬蔭公春雞配甜椒汁
意大利雲吞中間夾有cheese,所以有時食都好易會膩. 配上東南亞風味fusion 叻沙汁估唔到又幾match,反而無平時配white sauce 咁膩
order 完先發現所選main course 原來都係東南亞風味. 呢隻烤春雞煮timing 剛好,中間肉質仲好嫩
上面同樣堆滿我喜歡argula. 皮微脆,雞肉本身醃過已經入味,冬蔭公味唔算好強烈,只帶點泰國香料味,幾特別味道亦唔錯
overall 味道都有水準,但可能驚之後太多人,店員安排座位頗逼. 同隔離枱相距太近,大概只有一掌之隔,聽到佢地所有對話,坐得不太舒服. 只有到隔離枱離開才坐得舒服點....
最後臨走時候發現佢地呢個chocolate fondue都幾抵,平日都係$38 而且料任加. 下次有機會可以試下