2014-04-29
於困局既海怡工廠區工作, 每次要Farewell同事想食好啲都只可以揀飲茶先可容納一大班同事. 今次有發現啦, 位於黃竹坑既新商廈居然有一間咁意風既餐廳, 落地大玻璃, 十幾尺既高高樓底, 紅紅既Pizza火爐, 滿是意大利食品既裝飾, 光猛既大吊燈, 舒服既梳化位, 入口仲有外賣Salad, Sandwiches及gourmet store. 已經完全忘記了自己在舊舊既工廠區了. 價錢跟一般意式餐廳相近, 豐富既MENU (appetiser, salad, panini, pizza, pasta, dessert, beverage)全部有齊, 還有lunch set選擇好吸引. 今次我們7人, 有男有女, 主要order À la carte, 其中想食既Risotto只有lunch set, 所以order了一客lunch set.1) Spinach Salad ~ Set Lunch可選湯或salad, 我們揀了salad, 菠菜沙律份量都不少喎, 當然唔夠我們7人啦, 但2人都足夠既. 新鮮翠綠既菠菜配以炸香既煙肉, 白菌, 蛋碎, 果仁醉及香草醋汁, 酸酸哋好開
2) Salsiccia & Nduja Pizza ~ 茄醬底+2種腸 (不過不太分別到味道, 刨到好薄感覺似parma ham), 好愛餅面鋪滿my favour既火箭菜. 而餅底香脆, 醬汁不多不會弄軟餅底
3) 4 Cheeses Pizza ~ 用上4種來自意大竹既芝士: Mozzarella, gorgonzola, taleggio, scamorza, 啱晒最愛食芝士既我.
5) Prawn Risotto (Set lunch)~ 配上大蝦, 火箭菜及Parmesan cheese, 但不是太突出, 意大利飯不夠煙韌, 汁較多.
6) Seafood Linguine ~ 我相信這款Pasta都係自家製, 同樣好有口感, 酸酸既蕃茄汁好開胃.
7) Linguine Carbonara ~ 一向好喜歡carbonara既奶香及脆煙肉, 這店的carbonara汁有奶香, 但感覺似白汁般稀, 沒有carbonara那種加了蛋液杰杰卦汁, 沒有炸香煙肉, 只有煎熟煙肉. 但pasta仍有口感.
6) New York Cheesecake~ 伴碟有雪糕, 雖然New York cheesecak是濃味及黏口, 但這裏的稍為太黏口而芝士味不太濃
7) Tiramisu ~ 意大利餐廳必試的甜品, 餅底的確較濕, 放得耐會出水, 整體味道包括酒味, 咖啡味, 及芝士味都做得幾好
題外話/補充資料:
我們未夠12點已到達, 店內只有少數客人, 1點開始放lunch時間就越來越多人, 可能餐枱之間有足夠距離及高高樓底, 所以就算人多都不會嘈吵.