2017-12-02
香港租金昂貴,越來越多cafe開係工廈樓上。今日就去咗黃竹坑一幢工廠大廈樓上嘅一間cafe食午飯. Cafe 個名叫做「糧心製作」好特別,聽到個名就覺得D食物質素應該ok。Cafe位於大廈25樓,原來佢有兩個單位,走廊頭嘅單位係廚房兼收銀。喺度落完order及比錢後就要自行去到走廊另一邊嘅餐廳等用餐。食物煮好之後,侍應就由廚房運送啲食物去餐廳,然後端給客人食。以下就係運送食物嘅餐車。餐廳放咗好多figure嘅擺設,又有漫畫書供食客借閲,而且仲有玩具比食客玩添,認真夠貼心。唔怪得知食客多數是年青人。大蝦濃湯、周打魚湯大蝦濃湯比較香濃,而周打魚湯則材料豐富,有蜆肉、煙肉、洋蔥粒和紅蘿蔔粒,吾似其他餐廳咁稠,清得嚟又有啲口感。西班牙飯材料有大蜆、魷魚、蝦和沙樂美腸。飯比較鬆散,味道ok但略嫌淡了些。黑松露蘑菇意大利飯忌廉大蜆濶條麵意大利飯和蘑菇中間放咗兩三匙黑松露醬,使整碟飯菇味香濃,十分好吃。闊條麵好爽身及有質感,吾錯,但略嫌忌廉汁唔夠。但最遜色的就是大蜆,唔夠熱兼且大靱,可能煮得耐咗。Cappuccino, 熱檸蜜整體食物味道吾錯,而且好大碟。但上主菜的速度就有待改善,可能今天是星期六,
大蝦濃湯、周打魚湯
西班牙飯
黑松露蘑菇意大利飯
忌廉大蜆濶條麵
Cappuccino, 熱檸蜜
整體食物味道吾錯,而且好大碟。但上主菜的速度就有待改善,可能今天是星期六,人手比平日少,每枱平均都要等上30分鐘以上才有主菜送到!
我諗呢度好多食客都係常客,見到個個走前都會自動自覺將啲餐具放到回收格去,突然覺得好有大學飯堂嘅feel!