2014-10-24
平日絕少踏足觀塘區,但一直聞說觀塘工廈有好多美味既特色餐廳,所以都等緊機會過黎試下~直至今日終於有機會過黎觀塘,所以事先做左資料搜集,然後搵到呢間餐廳有好多正面既評語,所以選擇過黎拜訪一下。同男友由裕民坊行過黎,對於唔係成日踏足觀塘區既人會比較難搵路。知道工廠區食飯時間會好多人,所以我地選擇早D去餐廳,行左10-15分鐘就到達目的地,無需等位,直接入座,不過要搭枱。餐牌上既選擇花多眼亂,眼見有好多人點大碟多料既“煙三文魚沙律”,好吸引耶~ 但我今日比較餓,所以點左:龍蝦汁煎龍利柳意粉 & 黑椒汁牛扒意粉~ 點菜後,店員立即送上餐湯,不過不失吧。飲完湯,主菜到!先講我點既龍蝦汁煎龍利柳意粉,無多餘既裝飾,料足份量大(有成3大塊龍利柳),龍利柳仲煎得好香,絕對貨真假實,只係略略認為果個龍蝦汁既味道似燒汁多D,食唔出原來係龍蝦汁~ 另外一個黑椒汁牛扒意粉,牛扒又厚又大件 (塊扒比我塊面還要大),連一向奄尖開既男友都覺得味道唔錯,所以我倆都一致認為整體都幾好,假如下次再踏足觀塘,都可以再過黎試下!