2015-01-09 1863 瀏覽
與情人歡度聖誕,當然係要搞搞新意思啦!為咗要滿足honey嗜辣o既舌頭,小肥決定棄選羅曼蒂克o既西餐,特意揀咗一間米芝蓮都推介o既新派川菜「雲陽」 。「雲陽」位於銅鑼灣時代廣場,交通方便得很,故假日亦尤其人山人海。為咗要避開晚飯最繁忙o既時間,小肥同honey行完街街,大約六點鐘左右就上咗去十樓搵位。可能晚市啱啱開始,接待處只有電子版車胎人向食客微笑,步進餐廳大堂亦未有服務生上前招待 ,要等到一位身穿白色襯衫,疑似經理o既哥哥理采我地先有位坐。樓面雖然有不少伙計行黎行去,但全部都木無表情,反應欠奉,看似忙碌而已,如果當日無白衫哥哥o既禮待,恐怕餐廳服務分會慘獲零雞蛋!「雲陽」門口位插有落地竹枝,帶有中國色彩得黎,亦有風水陣之感。至於室內o既修長吊燈、假磚牆身、木質地板及天花都好合潮流。其紅色o既logo、餐牌同餐具都有不時提醒食客餐廳主打川菜之效,唯一令honey極度不滿o既就係店內不潔o既餐桌及餐具:「當眼處都可以咁唔乾淨,真係好難想像睇唔到o既廚房會好得去邊囉 !」XO仔聽後都有同感,並決意扣除所有衛生分以作反映 。既然一心黎試「雲陽」o既招牌菜,餐牌其中一張「米芝蓮車胎人
!」XO仔聽後都有同感,並決意扣除所有衛生分以作反映
調味料
既然一心黎試「雲陽」o既招牌菜,餐牌其中一張「米芝蓮車胎人美食推介品嚐餐單」又正好集合咗多款鎮店菜餚,兩個人食中菜都可以享用八道餸,價錢比起聖誕大餐更為便宜,我地不加思索就叫咗兩份,諗住唔夠食先加單。
落單後不久,哥仔先送上熱茶、啤酒及爆谷小食。用碗飲啤酒都係第一次,故不得不拍照留念。唔知係因為啤酒本身唔夠涷,定亦或係器皿o既問題,個人覺得飲落唔多夠涼快。
用碗飲啤酒
雲陽爆谷:微辣o既爆谷帶有少許兒薑味,應為醒胃小食,可惜爆谷已經腍哂,一啲都唔脆,失敗
薑汁微辣爆谷
車胎人餐單中o既三款冷盤分開兩碟上,第一道為「八味豆腦」
八味豆腦
中之八味為花椒磨、辣椒磨、麻辣醬、四川芽菜、蔥花、蒜茸、紅油、麻油、黑醋。白衫哥哥稍作介紹後便順勢混磨調味。
八味豆腦
清涼o既豆腐配上香濃麻辣o既混醬,喺口中猶如冰火交溶般,非常刺激
八味豆腦
燈影牛肉,搖滾萵筍蜇花:第二碟前菜共有兩味,左手邊橙啡色o既「燈影牛肉」其實係少辣o既牛肉乾薄片。牛肉片o既外表雖然薄透燈影,但其質感卻半腍濕潤,韌而黐牙,毫不脆口,食完仲有渣添,honey話齋「好睇唔好食」!相對地,碟中右手邊o既「搖滾萵筍蜇花」就造得唔錯,海蜇頭同萵筍兩者都同樣爽脆惹味。
燈影牛肉,搖滾萵筍蜇花
燈影牛肉,搖滾萵筍蜇花
溫泉蛋蟹粉豆腐羮:未食完前菜,傳菜生已送上豆腐羮,白衫哥哥路經時發覺,並代為道歉,隨即亦跟其手下解釋食物理應續道上,下次要多加留意。哥仔話豆腐羮內有隻半熟溫泉蛋,最好撈勻同襯熱食。溫泉蛋個蛋黃仍屬流心,撈入羮後散發出黎o既香氣更為濃郁,入口o既質感滑溜,唯一味道唔夠咸,估計係因為之前食o既前菜味濃所致。
溫泉蛋蟹粉豆腐羮
餐單中主菜有二,分別為蝦同魚,其中魚有兩款選擇,微辣o既豆酥桂魚或勁辣o既水煮魚片,小肥當然係叫哂比「麻辣魚后」honey食啦
!同應熱食o既蝦及魚一齊上枱,白衫哥哥又再一次喺旁邊「培訓」侍應生有關上菜流程,真係不得不佩服佢咁有耐性

菌香大明蝦年糕:已去除腸臟o既大蝦雖然蝦身爽脆,但就較為嚡口,而且味道過咸,又唔多配伴碟超硬o既年糕,難登大雅之堂!
菌香大明蝦年糕
豆酥桂魚:魚質粗嚡o既桂魚入口時已經冷卻,雖然一啲都唔腥,但如果唔連微辣o既豆酥食就無離味道
,辣得之人應選「水煮魚片」為妙。
豆酥桂魚
水煮魚片:據honey所評,水煮魚辣就夠辣,不過唔夠香,魚片亦只屬一般,不過絕對好食過豆酥桂魚。
水煮魚片
大刀金絲麵:單尾湯麵o既上湯清濃,麵條幼細,可惜當中有一著麵未有解開,故被小弟扣起一分。
大刀金絲麵
川味雪糕三弄:雪糕甜品有三種口味,好明顯係玩緊四川分子料理。白色雲尼拿底o既係「四川花椒雪糕」,味道帶丁點兒辣,但並不刺喉,其香味喺口中慢慢擴散,好得意。綠色o既「燈籠椒雪萉」好清,不過味道太過「菜」,不甚討好。啡色o既「天椒酒醉朱古力雪糕」酒味香濃,微辣o既天椒味又帶黎刺激,同少甜o既朱古力雪糕味道好夾,成功取悅小肥o既舌尖
川味雪糕三弄
川味雪糕三弄
「米芝蓮車胎人美食推介品嚐餐單」每位$298,另加一及$12茶錢,包有三款前菜、一味湯品、兩道主菜、單尾及甜品合共八道菜,對於XO仔黎講好似差咗少少肉,當晚其實係未夠飽
。可能因為之前食過一頓$380超低而且美味飽肚o既多道海鮮私房菜,比較起上黎個人覺得「雲陽」唔多抵食囉。
「雲陽」環境格調頗潮,客路主要為年輕人士,無奈服務生衛生意識水平低,對飲食文化不太熟識,大多仍在學習中,容易得失客人。食物方面,小弟愚見,餐廳似乎未能做好傳統菜式,反而要加插分子料理方能美化食品,價格又略為偏高,只能說有辣有唔辣。
2014-12-26
聖誕節